TECH

Προσιτές συνδέσεις 1 Gbps ο στόχος της Nova

Προσιτές συνδέσεις 1 Gbps ο στόχος της Nova

Ανταγωνισμό στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, και ειδικά όσον αφορά στα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) επιδιώκει να δημιουργήσει η Nova μέσω ενός φιλόδοξου πενταετούς επενδυτικού πλάνου, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

«Είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε υποδομές» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα της Victoriya Boklag, διευθύνουσας συμβούλου της United Group, η οποία ελέγχει τη Nova, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επενδυτικού πλάνου. Βασικό κομμάτι αυτού του επενδυτικού πλάνου αποτελεί η ανάπτυξη ενός ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) με στόχο, όπως επεσήμανε η κα Boklag είναι να προσφέρει η Nova συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων (σ.σ. 1 Gbps) σε προσιτές τιμές. «Αυτό είναι κάτι που έχει καθυστερήσει να έρθει στην Ελλάδα», τόνισε η επικεφαλής του United Group.

Οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Nova, αναμένεται να φθάσουν στα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027 με τα υπόλοιπα κεφάλαια να προορίζονται για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου 5G της εταιρείας αλλά και την απόκτηση τηλεοπτικού περιεχομένου, όπως, φυσικά, και για την κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών της εταιρείας. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, η κα Baklog τόνισε αρκετές φορές ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από την United Group όσο και από δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουλίου η Hellenic Optic Fiber, θυγατρική της Nova, υπέγραψε δανειακή σύμβαση για την άντληση κεφαλαίων ύψους 80 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος, το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών θα φθάσει μέχρι το 2027 στα 22.000 χλμ και θα φθάσει να καλύπτει περίπου το 40% του ελληνικού πληθυσμού (περίπου 4,5 εκατ. κατοίκους και επιχειρήσεις) καθώς και το 70% των περιφερειών της χώρας. Μάλιστα, το δίκτυο θα είναι εφικτό να υποστηρίξει ακόμη και ταχύτητες 10 Gigabit στον τελικό χρήστη, αν και σε πρώτη φάση οι ταχύτητες που θα δούμε θα είναι της τάξεως έως του 1 Gbps, τουλάχιστον όσον αφορά στη λήψη δεδομένων.

Ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι το ιδιόκτητο δίκτυο FTTH έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει, μάλιστα, η διάθεση συνδέσεων που θα φθάνουν στο 1 Gbps. Μάλιστα, οι τιμές που θα προσφέρονται αυτές οι συνδέσεις θα είναι αρκετά προσιτές με τον κ. Γεωργιόπουλο πάντως να αποφεύγει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ιδιόκτητο δίκτυο είναι επίσης πιθανό να καλύπτει περιοχές όπου έχουν ήδη -ή πρόκειται να- αναπτύξει FTTH υποδομές και άλλοι πάροχοι και αυτός είναι ένας λόγος που η Nova υποστηρίζει ότι πρακτικά η κίνηση της δημιουργεί ανταγωνισμό και σε επίπεδο υποδομών. Ένας βασικός λόγος που η Nova προχωρά σε αυτή την κίνηση είναι ότι με αυτό τον τρόπο μειώνει το κόστος χονδρικής προκειμένου να προσφέρει συνδέσεις που να φθάνουν το 1 Gbps στους πελάτες της. Με δεδομένο ότι το μερίδιο της φθάνει στο 30% της αγοράς των ευρυζωνικών συνδέσεων, η ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου FTTH θα της επιτρέψει να μεταφέρει σταδιακά πελάτες της στο νέο δίκτυο, μειώνοντας σημαντικό το κόστος που υπάρχει με αποτέλεσμα να μπορεί να προσφέρει χαμηλότερες τιμές για υψηλότερες συνδέσεις. Σύμφωνα με τα στελέχη της Nova, ο στόχος είναι να υπάρξει μία ταχύτατη «μεταφορά» των πελατών από παλιάς τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακές υποδομές σε νέας γενιάς δίκτυα, ήτοι το FTTH, κάτι που θα βοηθήσει και στην προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει όσον αφορά στις ψηφιακές υποδομές μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ. Προσπάθεια στην οποία η Nova αναμένεται να υπάρχει βοήθεια και από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και των ρυθμιστικών αρχών με τη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, η οποία έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει το δικό της δίκτυο οπτικών ινών αξιοποιώντας τα εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τα στελέχη της Nova το άφησαν ανοικτό, καθώς επεσήμαναν ότι θα κινούνται ανάλογα με την περίπτωση και αν τους προσφέρονται οι κατάλληλες τιμές χονδρικής. Όμως, όσον αφορά το ενδεχόμενο μίας σταθερής συνεργασίας δείχνει να απομακρύνεται. Η ΔΕΗ και η Nova είχαν βρεθεί κοντά στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, αυτό, όμως, ήταν πριν την εξαγορά της Wind, και, όπως επισημάνθηκε, τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει.

Όσον αφορά τη συγχώνευση Nova και Wind, ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και όπως επεσήμανε η κα Boklog απώτερος στόχος της Nova είναι να δημιουργήσει αξία και να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει προς τους πελάτες της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ