TECH

Νέες επενδύσεις ετοιμάζει η Digital Realty

Νέες επενδύσεις ετοιμάζει η Digital Realty
Η Digital Realty, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στο χώρο των «ουδετέρων» data centers, απέκτησε παρουσία στη χώρα μας μέσω της εξαγοράς της Lamda Hellix πριν από 2 χρόνια

Με αρκετά γρήγορους ρυθμούς δείχνει να υλοποιείται το επενδυτικό πλάνο της Digital Realty όσον αφορά τη δημιουργία κέντρων δεδομένων (data centers) στην Ελλάδα καθώς βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην έναρξη λειτουργίας του τρίτου data center της, την έναρξη των εργασιών κατασκευής του τέταρτου, ξεκινά τις διαδικασίες για το πέμπτο και εξετάζει το ενδεχόμενο για περαιτέρω επενδύσεις.

Η Digital Realty, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στο χώρο των «ουδετέρων» data centers, απέκτησε παρουσία στη χώρα μας μέσω της εξαγοράς της Lamda Hellix πριν από 2 χρόνια. Η Lamda Hellix λειτουργούσε δύο data centers και μετά την εξαγορά από τη Digital Realty ξεκίνησε την κατασκευή του Athens-3, το οποίο, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix θα εγκαινιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου και θα είναι διαθέσιμο στους πρώτους πελάτες στις αρχές του 2023. Παράλληλα, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της η διαδικασία για την αδειοδότηση για το Athens-4, η κατασκευή του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει σχετικά σύντομα.

Τα Athens-3 και Athens-4 έχουν χωρητικότητα 6,8 MW έκαστο και είναι τα μεγαλύτερα data centers που έχουν ανακοινωθεί στην Ελλάδα. Το αξιοσημείωτο, όπως ανέφερε ο κ. Κάκκος, είναι πως τα δύο τρία της χωρητικότητας τους έχουν ήδη «κλειστεί» από πελάτες, δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχει από επιχειρήσεις και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τέτοιου είδους υποδομές. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία data center στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα στελέχη της Lamda Hellix, έχει ήδη βρεθεί και αγοραστεί ο χώρος όπου θα κατασκευαστεί το συγκεκριμένο data center, χωρητικότητας έως 6,5 MW, το οποίο θα είναι το πρώτο της εταιρείας εκτός Αττικής. Το Athens-4 και το data center στην Κρήτη αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας.

Πάντως, ο κ. Κάκκος επεσήμανε ότι στα πλάνα της Digital Realty είναι να αναζητήσει ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων data centers στην Αττική, ενώ δεν έκρυψε και το ενδιαφέρον του για τη βόρεια Ελλάδα. Όσον αφορά το ύψος των επενδύσεων ανέφερε ότι, κατά μέσο όρο, ανέρχεται σε 15.000 ευρώ ανά KW.

Όσον αφορά το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για δημιουργία data centers και cloud υποδομών από μεγάλους «παίκτες» αλλά και την έλευση σημαντικού αριθμού υποβρυχίων καλωδίων, ο κ. Κάκκος επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αλλά και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Ο επικεφαλής της Lamda Hellix επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε ένα σταυροδρόμι ηπείρων και είναι η πρώτη χώρα που «συναντούν» τα υποβρύχια καλώδια που έρχονται από την Ασία αλλά και την Αφρική. Επιπλέον, μπορεί να αξιοποιηθεί ως μία εναλλακτική όδευση προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, κάτι που επιζητούν οι διεθνείς τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Επιπλέον, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις θέλουν να βρίσκονται κοντά σε data centers προκειμένου να είναι σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα το latency, ήτοι η απόκριση των δικτυακών συνδέσεων που βοηθά στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών αλλά και στην πρόσβαση σε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ