TECH

To ασύρματο μέλλον της φόρτισης στα smartphones

To ασύρματο μέλλον της φόρτισης στα smartphones
Ο μόνος από τους μεγάλους κατασκευαστές φορητών συσκευών που δεν χρησιμοποιούσε το πρότυπο USB-C για την φόρτιση των προϊόντων τους ήταν η Apple

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει από το 2024 ένας κοινός φορτιστής για τις ψηφιακές συσκευές όπως είναι τα smartphones, τα tablets και τους φορητούς υπολογιστές, ήταν από αυτές που πολλοί περίμεναν.

Πρακτικά, ο μόνος από τους μεγάλους κατασκευαστές φορητών συσκευών που δεν χρησιμοποιούσε το πρότυπο USB-C για την φόρτιση των προϊόντων τους ήταν η Apple, η οποία για το iPhone αλλά και αρκετά από τα υπόλοιπα προϊόντα της AirPods, προτιμούσε το δικό της πρότυπο, το lightning.

Και το ερώτημα είναι αν η Apple θα αποφασίσει -και πότε- να ακολουθήσει και αυτή το δρόμο του USB-C.

Αυτό που πρέπει να διευκρινισθεί είναι ότι η Apple δεν είναι ένας κατασκευαστής που δεν χρησιμοποιεί καθόλου το USB-C. Αντιθέτως, εδώ και αρκετά χρόνια οι φορητοί υπολογιστές της Apple χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πρότυπο για τη φόρτιση τους, ενώ σταδιακά και όλα τα tablets της Apple χρησιμοποιούν USB-C με την αρχή να γίνεται με το iPad Pro και να ολοκληρώνεται με το τελευταίο μοντέλο iPad.

Πρακτικά, τα μοντέλα της Apple που απομένει να «γυρίσουν» είναι τα AirPods, τα πολύ δημοφιλή ασύρματα ακουστικά του αμερικανικού κολοσσού, και, φυσικά, το iPhone. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το 2023 θα δούμε τα πρώτα AirPods με USB-C ως θύρα φόρτισης αλλά το τοπίο όσον αφορά το iPhone είναι λίγο πιο θολό.

Με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή οδηγία τίθεται σε ισχύ από το 2024 και το επόμενο iPhone θα κυκλοφορήσει -ως είθισται- το φθινόπωρο του 2023, η Apple έχει κάποιο περιθώριο προκειμένου να «συμμορφωθεί». Αλλά δεν αποκλείεται να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο είτε από το 2023 είτε από το 2024. Και να καταργήσει εντελώς τη θύρα φόρτισης, προτιμώντας το δρόμο της ασύρματης φόρτισης.

Εδώ και μερικά χρόνια, πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν τη δυνατότητα της φόρτισης χωρίς καλώδια. Μία δυνατότητα που είναι διαθέσιμη εδώ και 10 χρόνια αλλά την τελευταία τριετία μπορούμε να πούμε ότι έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ και των καταναλωτών καθώς οι ασύρματοι φορτιστές έχουν αρχίσει να γίνονται πιο προσιτοί, ενώ άπαντες έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν το πρότυπο Qi, κάτι που έχει επίσης βοηθήσει.

Η Apple δεν ήταν από τους πρώτους κατασκευαστές που υποστήριξε την ασύρματη φόρτιση αλλά πλέον όλα τα iPhone μπορούν να φορτιστούν ασύρματα. Συν ότι η Apple έχει λανσάρει μία μεγάλη γκάμα ασύρματων φορτιστών υπό την επωνυμία Magsafe, την οποία προωθεί εντόνως. Πάντως, είναι ενδιαφέρον ότι η Apple υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση μόλις στα 15W, όταν στο «στρατόπεδο» του Android υπάρχουν smartphones όπου η ασύρματη φόρτιση φθάνει στα 50W.

Γιατί, όμως, η Apple να επιλέξει κάποιο από τα επόμενα iPhone της να φορτίζει μόνο ασύρματα; Πολύ απλά, γιατί αυτός είναι ο δρόμος που αναμένεται να ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα όλοι οι κατασκευαστές. Τα τελευταία χρόνια είναι σαφής η προσπάθεια των κατασκευαστών να περιορίσουν τις θύρες στα smartphones.

Η Apple ήταν η πρώτη που κατήργησε τη θύρα των 3,5mm για ενσύρματα ακουστικά και το παράδειγμα της ακολούθησαν σταδιακά άπαντες. Το επόμενο βήμα είναι η θύρα φόρτισης, η μόνη που έχει απομείνει και η Apple ίσως να είναι πάλι αυτή που θα ανοίξει το δρόμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάργηση όλων των θυρών επιτρέπει στους σχεδιαστές smartphones να μειώσουν τον όγκο της συσκευής αλλά και να βελτιώσουν τις αποδόσεις και το κυριότερο να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της. Και γι’ αυτό θεωρείται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, η θύρα φόρτισης θα καταργηθεί.

Όσον αφορά τη χρήση της θύρας φόρτισης για τη μεταφορά αρχείων, αφενός υπάρχουν ήδη εφαρμογές για ασύρματη μεταφορά αρχείων σε πολύ υψηλές ταχύτητες αρκεί να γίνεται μεταξύ συσκευών του ίδιου κατασκευαστή (π.χ. Apple Airdrop) και αφετέρου οι επόμενες εκδόσεις του Bluetooth ανεβάζουν πολύ τις ταχύτητες. Οπότε η θύρα USB-C μπορεί τελικώς να μην είναι και τόσο απαραίτητη στα smartphones επόμενης γενιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ