TECH

Peoplecert: Τα σχέδια για τον επόμενο γύρο ανάπτυξης και επέκτασης

Peoplecert: Τα σχέδια για τον επόμενο γύρο ανάπτυξης και επέκτασης
Η Peoplecert δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως, με μεγάλο «όπλο» την διενέργεια εξετάσεων για την παροχή πιστοποιήσεων για δεξιότητες σε φυσικά πρόσωπα

Η μεγαλύτερη αξιοποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων που διαθέτει, ιδίως στον τομέα των βέλτιστων πρακτικών μεθοδολογίων (frameworks) για κράτη και οργανισμούς, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη σε τομείς που σχετίζονται με την παραγωγή σχετικού περιεχομένου και την παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών περιλαμβάνονται στα άμεσα σχέδια της διοίκησης της Peoplecert όσον αφορά το άμεσο μέλλον.

Η εταιρεία, η οποία έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο κολοσσό στον τομέα των πιστοποιήσεων οργανισμών και δεξιοτήτων φυσικών προσώπων, έχει ξεκινήσει έναν νέο γύρο ανάπτυξης και επέκτασης, διατηρώντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, οι οποίοι διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την αποτίμηση της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 9μηνο του 2022, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 40,7% στα 81 εκατ. λίρες (σ.σ. μετά την εξαγορά της βρετανικής Axelos η Peoplecert ενοποιεί σε λίρες) με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στα 53,7 εκατ. λύρες και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων στα 14,2 εκατ. λίρες (+224%). Το 9μηνο της περασμένης χρονιάς ήταν ιστορικά το καλύτερο σε έσοδα και όγκο εξετάσεων και ο στόχος για το 2022 όσον αφορά έσοδα (111,7 εκατ. λίρες) και EBITDA (74,1 εκατ. λίρες) εκτιμάται ότι έχει ξεπεραστεί. Όπως εξήγησε σε πρόσφατα συνάντηση με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ο Βύρων Νικολαϊδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Peoplecert, η εταιρεία παρουσιάζει έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία που κινείται σε επίπεδα άνω του 35% όσον αφορά στα έσοδα και φθάνει στο 56% όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία με τον ρυθμό όσον αφορά στα EBITDA να έχει επιταχυνθεί την τελευταία τετραετία!

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί ότι στον κλάδο που δραστηριοποιείται η Peoplecert και με δεδομένα τα υψηλά περιθώρια κέρδους, ο πολλαπλασιαστής της λειτουργικής κερδοφορίας που χρησιμοποιείται για την αποτίμηση της εταιρείας είναι υψηλότερος από αυτόν που συναντάμε σε άλλους κλάδους. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η αποτίμηση της Peoplecert εκτιμάται ότι φθάνει περίπου στα 2,9 δισ. ευρώ! Σημειώνεται ότι η αποτίμηση της Peoplecert πριν την εξαγορά της Axelos το καλοκαίρι του 2021 είχε φθάσει στα 1,1 δισ. ευρώ (σ.σ. περίπου 25 φορές τα EBITDA) με την εταιρεία να γίνεται ο πρώτος ελληνικός «μονόκερως» (unicorn) όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της. Η αποτίμηση αυτή βασίζεται τόσο στην είσοδο του αμερικανικού fund, FTV Capital, το οποίο έχει το 20% της εταιρείας με το υπόλοιπο 80% να ελέγχεται από τον κ. Νικολαϊδη, όσο και στην έκδοση ομολογιακού δανείου 300 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο για το οποίο υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον.
Η εισροή αυτών των κεφαλαίων επέτρεψαν στην Peoplecert να ολοκληρώσει μία μεγάλη εξαγορά αποκτώντας τη βρετανική Axelos με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ (συν 35 εκατ. ευρώ για τα έξοδα μεταβίβασης). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαϊδης, πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη εξαγορά εκτός ελληνικών συνόρων από ελληνική εταιρεία.

Εξαγορές

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, η ομάδα της Peoplecert κινήθηκε με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και πέτυχε να ολοκληρώσει τη συγχώνευση των δύο οργανισμών σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα και να αποτελεί έναν βασικό λόγο για τη σημαντική ανάπτυξη που παρατηρείται την τελευταία διετία στα οικονομικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, η Peoplecert διαθέτει πλέον έναν τεράστιο αριθμό πιστοποιήσεων αλλά και δικαιωμάτων για μεθοδολογίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες. Όπως επεσήμανε στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ανταγωνισμός αφορά μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που επικεντρώνονται σε έναν τομέα με την Peoplecert να έχει ένα πολύ πιο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο.

Πάντως, το πλάνο είναι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να επεκταθεί περαιτέρω με τον κ. Νικολαϊδη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες εξαγορές που θα ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία της Peoplecert σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Peoplecert δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως, με μεγάλο «όπλο» την διενέργεια εξετάσεων για την παροχή πιστοποιήσεων για δεξιότητες σε φυσικά πρόσωπα, ενώ η Axelos προσέφερε ηγετική θέση στον τομέα των frameworks καθώς διαθέτει τα πνευματικά δικαιώματα για πλαίσια βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση έργων, προγραμμάτων και χαρτοφυλακίου, όπως είναι το PRINCE2 και το ITIL. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συγκεκριμένα frameworks, τα οποία έχουν αναπτυχθεί από το βρετανικό κράτος, έχουν χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 800 κυβερνητικούς οργανισμούς και έχουν υιοθετηθεί από περισσότερες από 50.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Επόμενες κινήσεις

Οι εξετάσεις για πιστοποιήσεις δεξιοτήτων αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων της Peoplecert αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% των εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Peoplecert έχει διεξάγει συνολικά πάνω από 7 εκατ. εξετάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια καθώς μόνο για το 2022 ο συγκεκριμένος αριθμός πλησίασε το 1 εκατ. και είναι προφανές ότι θα ξεπεραστεί το 2023.

Το πλάνο, όπως εξήγησε ο κ. Νικολαϊδης, είναι να ενισχυθούν και οι υπόλοιποι πυλώνες. Όπως είναι οι εξετάσεις εξ αποστάσεως με την Peoplecert να έχει αναπτύξει τη δική της τεχνολογία πάνω στον συγκεκριμένο τομέα που της επιτρέπει να βρίσκεται μπροστά από τον ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι η ομάδα τεχνολογίας της Peoplecert είναι εξαιρετικά δυνατή και αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Συνολικά, η εταιρεία έχει φθάσει να απασχολεί περίπου 1150 άτομα, εκ των οποίων οι 750 έχουν έδρα την Αθήνα, ενώ στο Λονδίνο εργάζονται 75 άτομα. Το ανθρώπινο δυναμικό διευρύνεται διαρκώς με τον κ. Νικολαϊδη να επισημαίνει ότι πλέον είναι δύσκολο να βρουν ανθρώπους στην Ελλάδα και προσλαμβάνουν εργαζόμενους από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

Επίσης, η εταιρεία έχει αρχίσει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε τομείς όπως είναι η δημιουργία περιεχομένου που σχετίζεται με τις εξετάσεις και τις πιστοποιήσεις με τον κ. Νικολαϊδη να σημειώνει ότι η Peoplecert είναι από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν είναι γνωστό δεδομένου ότι πουλά στο εξωτερικό!

Επιπλέον, έμφαση δίνεται και σε συνδρομητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τις πιστοποιήσεις και τις δεξιότητες. Έναν τομέα που παρουσιάζει σημαντικά ανάπτυξη και είναι ένας από τους λόγους που πολλοί επενδυτές αποτιμούν σε πολύ υψηλά επίπεδα την Peoplecert. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, οι επαφές με funds είναι συνεχείς όπως και οι «πιέσεις» για να αποκτήσουν ποσοστό στην εταιρεία με τον ίδιο πάντως να δηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο. Από την άλλη πλευρά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εισόδου στο χρηματιστήριο και πιο συγκεκριμένα σε αγορά των ΗΠΑ. Ένα πλάνο που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται πριν την ενεργειακή κρίση, η οποία επηρέασε αρνητικά τις αποτιμήσεις των εταιρειών, ιδίως εκείνων που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ