TECH

Τρία χρόνια gov.gr: Από την κατάργηση του φαξ στο πέρασμα στη νέα, ψηφιακή εποχή

Τρία χρόνια gov.gr: Από την κατάργηση του φαξ στο πέρασμα στη νέα, ψηφιακή εποχή
Το 2022 πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά 778 εκατ. συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο, αριθμός που φθάνει στο 1,2 δισ. αν προστεθούν και οι φορολογικές συναλλαγές ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Για μία ακόμη πιο συναρπαστική τετραετία όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με την οποία έκλεισε η εκδήλωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αφορμή τη συμπλήρωση των 3 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Gov.gr.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν γίνει πολλά αλλά «είμαστε ακόμη μόνο στην αρχή και έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε» για να προσθέσει ότι η τεχνολογία τρέχει «αλλά μπορούμε να τρέξουμε μαζί της» καθώς η χώρα διαθέτει πλέον τη σχετική τεχνογνωσία για να επιταχύνει το ρυθμό όσον αφορά στις σχετικές αλλαγές. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιτυχία του gov.gr είναι μία επιτυχία συνολικά της χώρας και όχι μόνο της κυβέρνησης και το έργο που έχει γίνει τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης από τους Έλληνες πολίτες.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «μετατρέψαμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες» αναφερόμενος, φυσικά, στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και στη δημιουργία του 112 κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε κινήσεις όπως η διαδικασία του εμβολιασμού που σχεδιάστηκε εξ αρχής και ήταν η πρώτη φορά που το κράτος πήγε στον πολίτη. Ακόμη, επεσήμανε τη σημασία της διαλειτουργικότητας μεταξύ των βάσεων δεδομένων και στην αλλαγή των δομών που βοήθησαν σημαντικά να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, ενώ αναφέρθηκε και στο MyHealth, χαρακτηρίζοντας το πρόπλασμα για τον ψηφιακό φάκελο υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε πόλο τεχνολογικής καινοτομίας, σημειώνοντας ότι «αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και στην πολιτική να μεταφερθούν όλα τα δεδομένα στο cloud».

Όσον αφορά στο μέλλον, επεσήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα και έρχονται τεχνολογίες που απαιτούν μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι υποστήριξε ότι θεωρεί αδιανόητο να μην μπορούμε να ψηφίσουμε με ψηφιακό τρόπο «έστω οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Τα σεμινάρια στη Βρετανία, η κατάργηση του φαξ και τα επόμενα βήματα

Στην ανάγκη να κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα αναφέρθηκε στη δική του ομιλία και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόνισε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή» και η πρόταση της επόμενης τετραετίας θα είναι η Ελλάδα να προσεγγίσει τις τεχνολογίες με φιλοδοξία και θάρρος.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι στο gov.gr ο αριθμός των υπηρεσιών έχει φθάσει πλέον τις 1.514 αλλά εξαιρετικά σημαντικό είναι πως το 2022 πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά 778 εκατ. συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο, αριθμός που φθάνει στο 1,2 δισ. αν προστεθούν και οι φορολογικές συναλλαγές.

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε ουσιαστικά μία ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από τα σεμινάρια από στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης για το πως υλοποίησαν το gov.uk, την απλοποίησης της δήλωσης της γέννησης ενός παιδιού και την κατάργηση του φαξ.

Ο κορωνοϊός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια δεδομένου ότι επιτάχυνε κατά δύο μήνες την έναρξη λειτουργίας του gov.gr με τον υπουργό Ψηφιακής διακυβέρνησης να αναφέρεται σε κινήσεις όπως το 13033, την αϋλη συνταγογράφηση και τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Όπως αναφέρθηκε και στη διαδικασία εμβολιασμού, την οποία χαρακτήρισε ένα πραγματικό διαμάντι που προσέφερε διεθνή αναγνώριση. «Δείξαμε το νέο πρόσωπο του κράτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε κινήσεις όπως η προώθηση των δικτύων οπτικών ινών επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) φθάνει στα 1,3 εκατ. γραμμές και μέχρι το 2027 θα έχουμε φθάσει στα 4,8 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ