TECH

Νέα ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων: Η επιστήμη ένα βήμα μπροστά από τον Αϊνστάιν

Νέα ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων: Η επιστήμη ένα βήμα μπροστά από τον Αϊνστάιν
Σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών, όπως ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά από το Παρατηρητήριο Βαρυτικών Κυμάτων με τη βοήθεια Συμβολόμετρου Λέιζερ / LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) και αποτυπώνεται σε αυτή τη φωτογραφία προσομοίωσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016. REUTERS/The SXS (Simulating eXtreme Spacetimes) Project /Handout via Reuters

Τέσσερις περίπου μήνες μετά την ιστορική ανακοίνωση ότι ανιχνεύθηκαν στη Γη βαρυτικά κύματα διαστημικής προέλευσης, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα ανίχνευσαν για δεύτερη φορά.

Η πρώτη ανίχνευση του σήματος των βαρυτικών κυμάτων έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 και ανακοινώθηκε επίσημα πέντε μήνες αργότερα, αλλάζοντας για πάντα τη Φυσική και τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

"Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων αποτελεί το πιο σημαντικό επίτευγμα για τη μοντέρνα επιστήμη. Θα μας ανοίξουν ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν. Θα μπορέσουμε να μελετήσουμε, όχι μόνο τη θεωρία Σχετικότητας, αλλά αντικείμενα τα οποία μέχρι πρότινος μόνο φανταζόμασταν ότι υπάρχουν. Θα δούμε έναν κόσμο που μέχρι σήμερα δεν είχε παρατηρηθεί", δήλωσε στο CNN o Szabolcs Marka, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας LIGO.

Όπως και την πρώτη φορά, έτσι και τη δεύτερη, εκτιμάται ότι τα βαρυτικά κύματα που έφθασαν στον πλανήτη μας, προέρχονταν από δύο μαύρες τρύπες στο τελικό στάδιο της διαδικασίας συγχώνευσής τους, λίγο προτού γίνουν μια ενιαία μαύρη τρύπα. Το κολοσσιαίων διαστάσεων συμβάν, που εκτιμάται ότι συνέβη πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια, προκάλεσε ισχυρές «ρυτιδώσεις» στον χωροχρόνο, οι οποίες έγιναν αισθητές έως τη Γη, όπως είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν στη γενική θεωρία της σχετικότητας από το 1915.

Όμως αυτή τη φορά, οι μάζες των δύο μαύρων οπών ήταν πολύ μικρότερες από εκείνων που προκάλεσαν τα πρώτα βαρυτικά κύματα. Κατά τη συγχώνευση, υπολογίζεται ότι μια ποσότητα ενέργειας ισοδύναμη με τη μάζα του Ήλιου μας μετατράπηκε σε βαρυτικά κύματα, που εξαπλώθηκαν στο διάστημα. Το δεύτερο αυτό βαρυτικό σήμα, αν και ασθενέστερο, διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα, έναντι ούτε μισού δευτερολέπτου την πρώτη φορά.

«Δεν είχα ποτέ φαντασθεί πως θα ήμασταν τόσο τυχεροί, ώστε μέσα σε λίγους μόνο μήνες να έχουμε και δεύτερη βέβαιη ανίχνευση, με προέλευση μακρινές μαύρες τρύπες. Έχουμε τώρα περισσότερη εμπιστοσύνη ότι τέτοιες συγχωνεύσεις είναι συχνές στο κοντινό σύμπαν», δήλωσε o επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Τσαντ Χάνα.

Ένα από τα φυσικά φαινόμενα που βασίζονται στα βαρυτικά κύματα είναι και οι μαύρες τρύπες και μέχρι σήμερα μπορούσαμε μόνο να παρατηρήσουμε τις επιπτώσεις τους και όχι τις ίδιες. Η ειρωνεία είναι ότι ο Αϊνστάιν δεν είχε σκεφτεί τότε ότι κάποια στιγμή θα ανακαλύπτονταν τα βαρυτικά κύματα.

"Θεωρούσε ότι είναι τόσο μικρά που δεν θα μπορούσε κανείς να τα μετρήσει", δήλωσε ο Szabolcs Marka.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ