TECH

Ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιεί για τους κινδύνους και παραιτείται από τη Google

Ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιεί για τους κινδύνους και παραιτείται από τη Google
Ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης Τζέφρι Χίντον (AP Photo/Noah Berger)

Ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης Τζέφρι Χίντον παραιτήθηκε από την Google, λέγοντας πως τώρα μετανιώνει για τη δουλειά του και προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τις εξελίξεις στον τομέα.

Ο 75χρονος Χίντον θεωρείται ευρέως ως «ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης (AI)».

Όπως είπε στο BBC, ορισμένοι από τους κινδύνους που προκύπτουν από τα chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ήταν «αρκετά τρομακτικοί». «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, από όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν», πρόσθεσε.

Η πρωτοποριακή έρευνα του Δρ. Χίντον για τη βαθιά μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα άνοιξε το δρόμο για τα τρέχοντα συστήματα AI όπως το ChatGPT. Όμως ο Βρετανο-Καναδός γνωστικός ψυχολόγος και επιστήμονας υπολογιστών είπε στο BBC ότι το chatbot θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το επίπεδο πληροφοριών που κατέχει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι εξελίξεις όπως το μοντέλο γλώσσας GPT-4- επισκιάζουν ένα άτομο στο βαθμό των γενικών γνώσεων που έχει και το επισκιάζουν κατά πολύ. Από άποψη συλλογισμού, δεν είναι τόσο καλό, αλλά το κάνει ήδη απλός συλλογισμός. Και δεδομένου του ρυθμού προόδου, αναμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα. Επομένως, πρέπει να ανησυχούμε για αυτό», σημείωσε.

Σε άρθρο των New York Times, ο Δρ Χίντον αναφέρθηκε σε «κακούς ανθρώπους» που θα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για «κακά πράγματα». Όταν του ζητήθηκε από το BBC να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, απάντησε: «Αυτό είναι απλώς ένα είδος χειρότερου σεναρίου, ένα είδος εφιαλτικού σεναρίου».

«Μπορείτε να φανταστείτε, για παράδειγμα, τι θα συνέβαινε αν κάποιος όπως ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν αποφάσιζε να δώσει στα ρομπότ τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τους δικούς τους επιμέρους στόχους». Ο επιστήμονας προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί τελικά να «δημιουργήσει υποστόχους όπως «πρέπει να αποκτήσω περισσότερη δύναμη»».

Και πρόσθεσε: «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε. Είμαστε βιολογικά συστήματα και αυτά είναι ψηφιακά συστήματα. Και η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τα ψηφιακά συστήματα, έχετε πολλά αντίγραφα του ίδιου συνόλου βαρών, του ίδιου μοντέλου του κόσμου.

Και όλα αυτά τα αντίγραφα μπορούν να μάθουν χωριστά, αλλά να μοιράζονται τη γνώση τους αμέσως. Έτσι είναι σαν να είχες 10.000 άτομα και όποτε ένα άτομο μάθαινε κάτι, όλοι το γνώριζαν αυτόματα. Και έτσι αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άτομο».

Ο Δρ Χίντον είπε επίσης ότι υπήρχαν αρκετοί άλλοι λόγοι για να παραιτηθεί από τη δουλειά του. «Ο ένας είναι ότι είμαι 75. Άρα ήρθε η ώρα να αποσυρθώ. Ο άλλος είναι ότι πραγματικά θέλω να πω μερικά καλά πράγματα για την Google. Και είναι πιο αξιόπιστα αν δεν εργάζομαι για την Google.»

Τόνισε ότι δεν ήθελε να επικρίνει την Google και ότι ο τεχνολογικός γίγαντας ήταν «πολύ υπεύθυνος». Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής επιστήμονας της Google, Τζεφ Ντιν είπε «Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια υπεύθυνη προσέγγιση για την τεχνητή νοημοσύνη. Μαθαίνουμε συνεχώς να κατανοούμε τους αναδυόμενους κινδύνους, ενώ παράλληλα καινοτομούμε με τόλμη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ