TECH

Όρους στην τεχνητή νοημοσύνη ζητά το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της ΕΕ

Όρους στην τεχνητή νοημοσύνη ζητά το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της ΕΕ
PIXABAY

Όρους και προϋποθέσεις ζητά να τεθούν στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) μετά από σχετική πρωτοβουλία του Έλληνα προέδρου του Παναγιώτη Περάκη.

Η παρέμβαση αυτή ακολουθεί τη ραγδαία ανάπτυξη των πολλά υποσχόμενων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες ωστόσο έχουν εγείρει ανησυχίες, τόσο σε πολίτες, όσο και σε θεσμούς και φορείς.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο ζητά την άμεση λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν εκ των προτέρων ότι, οποιαδήποτε χρήση τέτοιων εφαρμογών θα γίνεται με διαφάνεια και πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αναφορικά με το θέμα της απονομής της Δικαιοσύνης, ζητά διασφάλιση της τήρησης των αρχών της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας, εξάλειψη κάθε πιθανότητας διακρίσεων και εγγυημένη πάντα την παρουσία ανθρώπου δικαστή.

Ζητά επίσης την απαγόρευση της χρήσης εφαρμογών που προβαίνουν σε πρόβλεψη συμπεριφορών ή σε profiling.

Μαζί με την ανακοίνωση, από το CCBE δόθηκε στη δημοσιότητα και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κ. Περάκη, στο οποίο ζητά από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σταματήσουν να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις των μεγάλων εταιρειών της αγοράς και να ενεργήσουν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, στη βάση διεπιστημονικής συνεργασίας και συντονισμένης δράσης όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της παγκόσμιας νομικής κοινότητας, για την υιοθέτηση των αναγκαίων νομοθετικών μέτρων και κοινών standards ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ