TECH

Neuralink: Το εγκεφαλικό εμφύτευμα του Μασκ εγκρίθηκε για δοκιμές σε ανθρώπους

Neuralink: Το εγκεφαλικό εμφύτευμα του Μασκ εγκρίθηκε για δοκιμές σε ανθρώπους
Η Neuralink είναι μία από τις πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που μπορεί να συλλέγει και να αναλύει εγκεφαλικά σήματα. Associated Press

Η νεοσύστατη εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου του Ίλον Μασκ, το Neuralink, δήλωσε ότι έχει λάβει έγκριση από ανεξάρτητο συμβούλιο αναθεώρησης για να ξεκινήσει τη στρατολόγηση ασθενών για την πρώτη της δοκιμή σε ανθρώπους. Η εταιρεία αναζητά άτομα με παράλυση για να δοκιμάσει την πειραματική της συσκευή σε μια εξαετή μελέτη.

Η Neuralink είναι μία από τις πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που μπορεί να συλλέγει και να αναλύει εγκεφαλικά σήματα.

Αλλά η προώθηση της εταιρείας από τον δισεκατομμυριούχο στέλεχος της, συμπεριλαμβανομένων των υποσχέσεων για ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου υπολογιστή εγκεφάλου που θα βοηθά τους ανθρώπους να συμβαδίζουν με την τεχνητή νοημοσύνη, έχει προσελκύσει σκεπτικισμό και έχει εγείρει ηθικές ανησυχίες μεταξύ νευροεπιστημόνων και άλλων ειδικών.

Πέρυσι, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για ταχεία παρακολούθηση δοκιμών σε ανθρώπους, αλλά τον Μάιο ενέκρινε το Neuralink για εξαίρεση διερευνητικής συσκευής (IDE) που επιτρέπει τη χρήση μιας συσκευής για κλινικές μελέτες.

Η υπηρεσία δεν έχει αποκαλύψει πώς επιλύθηκαν οι αρχικές ανησυχίες της.

Το Neuralink λέει ότι αναζητά ασθενείς με τετραπληγία λόγω κάθετης βλάβης του νωτιαίου μυελού ή ALS. Οι συμμετέχοντες θα εμφυτευτούν χειρουργικά ένα BCI χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση, με στόχο να τους επιτρέψει να ελέγχουν έναν υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους. Η μελέτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα της τεχνολογίας, σύμφωνα με δήλωση.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται μήνες αφότου έλαβε ρυθμιστική έγκριση για δοκιμή. Οι προηγούμενες δοκιμές του σε ζώα είναι υπό έλεγχο, μετά από αναφορές ότι οι δοκιμές προκάλεσαν περιττό πόνο. Πρώην υπάλληλοι χαρακτήρισαν τις δοκιμές ως πρόχειρες, λέγοντας στο Reuters ότι σε μια περίπτωση, η συσκευή εμφυτεύτηκε σε λάθος θέση σε χοίρους, οδηγώντας στην ευθανασία τους.

Οι ισχυρισμοί πυροδότησαν πολλές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας από το Υπουργείο Γεωργίας για κακοποίηση ζώων και το Υπουργείο Μεταφορών για κακή χρήση βιολογικών επικίνδυνων υλικών σε όλη την πολιτεία.

Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το πότε και πού θα διεξαχθεί η δοκιμή ή πόσους συμμετέχοντες θα περιλαμβάνει. Εάν η συσκευή του αποδειχθεί ασφαλής για ανθρώπινη χρήση, μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να χρησιμοποιηθεί για ασθενείς εκτός δοκιμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ