TECH

Σαμ Άλτμαν: Στην Microsoft ο «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης - «Θρίλερ» με παραιτήσεις υπαλλήλων

Σαμ Άλτμαν: Στην Microsoft ο «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης - «Θρίλερ» με παραιτήσεις υπαλλήλων
AP Photo / Stephen Brashear

Ο «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT Σαμ Άλτμαν, που απολύθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή (17 Νοεμβρίου) από την OpenAI προσελήφθη όπως ανακοινώθηκε στην Microsoft στέλνοντας ήδη τη μετοχή της σε νέο ρεκόρ.

Ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ανακοινώνοντας με ενθουσιασμό την πρόσληψη του Sam Altman ξεκαθάρισε πως παραμένει προσηλωμένος και στην επένδυση/συνεργασία με την OpenAI, παρά το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιό της ήταν εκείνο που έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Σαμ Άλτμαν, ενώ και ο ίδιος αποσπά ουσιαστικά προσωπικό της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης και το φέρνει στη Microsoft.

Ο Γκρεκ Μπρόκμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συνιδρυτής της OpenAI, ο οποίος επίσης αποχώρησε από την εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, θα πλαισιώσει τον Άλτμαν στη Microsoft, ενώ ο τεχνολογικός κολοσσός θα κινηθεί «γρήγορα για να τους παράσχει τους πόρους που απαιτούνται για την επιτυχία τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία μας με την OpenAI και έχουμε εμπιστοσύνη στον οδικό χάρτη των προϊόντων μας, στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με όλα όσα ανακοινώσαμε στο Microsoft Ignite και στη συνέχιση της υποστήριξης των πελατών και των συνεργατών μας», ανέφερε ο Ναντέλα στην ανάρτησή του.

Απειλούν με παραιτήσεις εκατοντάδες υπάλληλοι

Την ίδια ώρα, με παραιτήσεις προειδοποιούν εκατοντάδες εργαζόμενοι στη μητρική εταιρεία της ChatGPT, της OpenAI, μετά την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Άλτμαν. Μέλη του προσωπικού υπέγραψαν επιστολή με την οποία απειλούν να εγκαταλείψουν την εταιρεία τεχνολογίας, εκτός εάν παραιτηθούν «όλα τα σημερινά μέλη του διοικητικού συμβουλίου», σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Η απόφαση, σύμφωνα με δημοσίευμα των WIRED και Wall Street Journal, προκλήθηκε από την απροσδόκητη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να απολύσει τον Σαμ Άλτμαν.

Υπενθυμίζεται ότι τη θέση του ανέλαβε ο Aμερικανός επιχειρηματίας Εμετ Σίαρ (Emmett Shear), συνιδρυτής της πλατφόρμας βίντεο streaming Twitch.

Ο Άλτμαν στέλνει τη μετοχή της Microsoft προς νέο ρεκόρ

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές, μετά την ανακοίνωση της Microsoft ότι προσλαμβάνει τον απολυθέντα συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI προκειμένου να ηγηθεί της δικής της ομάδας τεχνητής νοημοσύνης (AI), η μετοχή της εταιρείας καταγράφει άνοδο 2% και η κεφαλαιοποίησή της ενισχύεται κατά 55 δισ. δολάρια στα 2,75 τρισ. δολάρια.

Αν διατηρηθεί αυτή η δυναμική (και οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν καλούς λόγους για διατήρησή της) θα είναι θέμα χρόνου να δούμε τη Microsoft να σπάει και το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία.

Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της OpenAI, έχοντας επενδύσει 13 δισ. δολάρια, που της χαρίζουν μερίδιο 49%.

OpenAI:«Δεν ήταν πάντα ειλικρινής με την εταιρεία»

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας OpenAI ανακοίνωσε την Παρασκευή την αποχώρηση, με άμεση ισχύ, του διευθύνοντος συμβούλου Σαμ Άλτμαν, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν πάντα «ειλικρινής» απέναντι στην εταιρεία.

Το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε ότι διεξήγαγε «μια μελετητική διαδικασία επανεξέτασης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, παρεμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκεί τις αρμοδιότητές του»

«Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI», ανέφερε η εταιρεία και έδωσαν πρώτοι στη δημοσιότητα οι Financial Times.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ