TECH

Οι υπηρεσίες video και το 5G οδηγούν την αύξηση στην κίνηση δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής

Οι υπηρεσίες video και το 5G οδηγούν την αύξηση στην κίνηση δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής
ERICSSON

Η εποχή που η πρόσβαση στο Διαδίκτυο ήταν συνυφασμένη με το WiFi δείχνει να περνά ανεπιστρεπτί με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να «σερφάρουν» στο Internet αλλά και αξιοποιούν τις δυνατότητες διαφόρων υπηρεσιών με αυτές που σχετίζονται με το video να είναι στην κορυφή.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της πιο πρόσφατης μελέτης της σουηδικής Ericsson, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Σύμφωνα με το φετινό Ericsson Mobility Report, στο γ΄ τρίμηνο του 2023 η διακίνηση δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας -σε παγκόσμιο επίπεδο- αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, φθάνοντας τα 143 exabytes (EB) ή 143 εκατ. TB ανά μήνα! Αν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο νούμερο στις αρχές του 2018 ήταν σε επίπεδα κάτω των 20 exabytes το μήνα είναι προφανώς ότι οι ρυθμοί αύξησης είναι εντυπωσιακοί και αποτελεί μία ένδειξη της αλλαγής που υπάρχει στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Σημειωτέον πως στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός αύξησης είναι περίπου στο 40%.

Η αύξηση της χρήσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για διακίνηση δεδομένων αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Η Ericsson εκτιμά ότι ο όγκος των δεδομένων που θα διακινούνται σε μηνιαία βάση μέσω των δικτύων κινητής θα φθάσει στα 403 exabytes το 2029, όπερ σημαίνει ότι σχεδόν θα τριπλασιαστεί μέσα στην επόμενη εξαετία.

Βασικοί λόγοι για την αύξηση αυτή αναμένεται να είναι η εμφάνιση υπηρεσιών μεικτής πραγματικότητας (AR/VR) αλλά και η ενίσχυση της «δημοτικότητας» των δικτύων 5G, το οποίο αρχίζει να χρησιμοποιείται και για υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης 9fixed wireless access) καλύπτοντας τις ανάγκες για ευρυζωνικές συνδέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Η αξιοποίηση των δικτύων 5G, πάντως, αναμένεται να είναι εκείνα που θα δώσουν τη βασική ώθηση καθώς οι συνδέσεις 5G εκτιμάται πως θα φθάσουν το 2029 τα 5,3 δισ. από 1,6 δισ. που υπολογίζεται ότι θα είναι το 2023. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ericsson αναφέρει ότι το 2023 ο αριθμός των νέων συνδέσεων θα είναι ελαφρά υψηλότερος από την αρχική εκτίμηση (600 εκατ. έναντι 500 εκατ.) αλλά γενικότερα σημειώνει ότι υπάρχει αρκετή καθυστέρηση στην εμφάνιση νέων υπηρεσιών και εφαρμογών που αξιοποιούν τις ιδιαίτερες δυνατότητες των συγκεκριμένων δικτύων. Ζήτημα που υπάρχει κυρίως στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική με την Ericsson να επισημαίνει ότι υπάρχουν περιοχές όπως η πολιτική προστασία και η βιομηχανία όπου τα δίκτυα 5G θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ. Μάλιστα, για την πολιτική προστασία, τα στελέχη της Ericsson που συμμετείχαν στην παρουσίαση της έρευνας σε εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης επεσήμαναν ότι έχουν γίνει οι σχετικές επαφές και με την ελληνική κυβέρνηση χωρίς, όμως, κάποια ανταπόκριση προς το παρόν.

Η περίπτωση της Ινδίας

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης αφορά τις περιοχές του πλανήτη με τη μεγαλύτερη μέση κατανάλωση δεδομένων ανά smartphone. Στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι η Ινδία με 31 GB μηνιαίως ανά smartphone όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στα 21 GB. Μάλιστα, στη δεύτερη θέση είναι η περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου με 30 GB. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο αυτών περιοχών είναι ότι οι ενσύρματες υποδομές τους αναπτύχθηκαν με καθυστέρηση σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη για παράδειγμα. Η εκτίμηση της Ericsson είναι ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης δεδομένων ανά smartphone θα φθάσει στα 56 GB μηνιαίως το 2029 με το αντίστοιχο νούμερο στην Ινδία να είναι στα 75 GB.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ