TECH

Νέα μελέτη: Με απώλεια ακοής κινδυνεύουν όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια με ακουστικά

Νέα μελέτη: Με απώλεια ακοής κινδυνεύουν όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια με ακουστικά
Οι gamers παίζουν συχνά σε επίπεδα ήχου υψηλής έντασης και για αρκετές ώρες κάθε φορά Sean Do / Unsplash

Οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να κινδυνεύουν με μόνιμη απώλεια ακοής ή με επίμονο κουδούνισμα στα αυτιά τους, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων.

Ενώ τα ακουστικά, οι «ψείρες» και οι συναυλιακοί χώροι έχουν αναγνωριστεί ως πηγές δυνητικά επικίνδυνων επιπέδων ήχου, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στον πιθανό κίνδυνο των βιντεοπαιχνιδιών για την απώλεια ακοής, σημειώνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι gamers παίζουν συχνά σε επίπεδα ήχου υψηλής έντασης και για αρκετές ώρες κάθε φορά, διαπίστωσε η ανάλυση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2022 υπήρχαν περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια gamers παγκοσμίως.

Η ανάλυση 14 παγκόσμιων μελετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι διαπίστωσε ότι τα επίπεδα του ήχου είναι συχνά κοντά ή υπερβαίνουν τα ασφαλή όρια. Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να παίζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ οι θόρυβοι όπως οι ήχοι πυροβολισμών μπορεί να είναι πολύ υψηλοί, δηλώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Public Health, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι παίκτες που ακούνε σε υψηλά επίπεδα ήχου και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο μόνιμης απώλειας ακοής λόγω ήχου ή/και εμβοών».

Και προσθέτει: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε παρεμβάσεις, όπως πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των παιχνιδιών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της ασφαλούς ακρόασης μεταξύ των παικτών».

Τα επιτρεπόμενα επίπεδα ήχου

Οι ερευνητές επισημαίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές που δείχνουν ότι ο «επιτρεπτός» χρόνος έκθεσης ενός ενήλικα σε ήχο 83dB είναι 20 ώρες την εβδομάδα, ενώ για 86dB είναι 10 ώρες, για 92dB είναι 2,5 ώρες και για 98dB είναι 38 λεπτά.

Για τα παιδιά, τα επιτρεπόμενα επίπεδα έκθεσης σε θόρυβο είναι χαμηλότερα – 75dB για 40 ώρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, τα παιδιά μπορούν να ακούν με ασφάλεια ήχο στα 83dB για περίπου 6,5 ώρες, στα 86dB για περίπου 3,25 ώρες, στα 92dB για 45 λεπτά και στα 98dB για μόλις 12 λεπτά την εβδομάδα, αναφέρει η ομάδα.

Ωστόσο, η μελέτη διαπιστώνει ότι, κατά μέσο όρο, τα επίπεδα είναι συχνά κοντά σε αυτό ή υψηλότερα και προειδοποίησε ότι οι ήχοι πυροβολισμών και άλλοι υψηλοί ήχοι δεν δεσμεύονται απαραίτητα από τα μέσα επίπεδα έντασης του ήχου.

Οι ερευνητές ζητούν περαιτέρω εργασίες στον τομέα αυτό, προσθέτοντας: «Τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι μια κοινή πηγή μη ασφαλούς ακρόασης, η οποία θα μπορούσε να θέσει πολλά άτομα παγκοσμίως σε κίνδυνο μόνιμης απώλειας ακοής και/ή εμβοών».

Υπάρχουν δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής και εμβοών λόγω θορύβου: πόσο δυνατός είναι ο ήχος και για πόσο καιρό εκτίθεστε σε αυτόν. Εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά ενώ παίζετε βιντεοπαιχνίδια είναι πολύ σημαντικό να μην υπερβαίνετε τα ασφαλή όρια έντασης ήχου της συσκευής σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ