Έως τις 28 Αυγούστου οι αιτήσεις συμμετοχής στην πρώτη δημόσια συζήτηση για το διάστημα
Πηγή: NASA/Handout via Reuters

Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί στην Ελλάδα δημόσια συζήτηση για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος, η οποία διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Ο ESA στις 10 Σεπτεμβρίου διεξάγει συζήτηση σε 22 ευρωπαϊκές χώρες ταυτόχρονα για το Διάστημα στην Ευρώπη (Citizens' Debate on Space for Europe) και εκατό Έλληνες πολίτες που θέλουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος, θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν.

Συνολικά αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 2.000 ευρωπαίοι πολίτες. Στην Ελλάδα, η δημόσια συζήτηση θα φιλοξενηθεί στο Α2-innohub στo Μαρούσι, με διοργανωτή το si-Cluster και με την υποστήριξη του Corallia και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). Η δήλωση συμμετοχής μπορεί να υποβληθεί έως τις 28 Αυγούστου εδώενώ η επιλογή και η επιβεβαίωση των συμμετεχόντων θα γίνει έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Η ευκαιρία που δίνεται σε 100 Έλληνες συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στη δημόσια συζήτηση είναι πολύ σημαντική καθώς καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους για θέματα σχετικά με το διάστημα, όπως τις διαστημικές πτήσεις, την εξερεύνηση του διαστήματος και τις διαστημικές τεχνολογίες και έτσι, να συμβάλουν στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της ESA.

Για να πάρει μέρος κάποιος στη δημόσια συζήτηση, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για το διάστημα, ενώ δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν άτομα ηλικίας από 16 ετών και άνω, από όλη τη χώρα και με οποιοδήποτε επίπεδο σπουδών. Βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η επίτευξη αντιπροσωπευτικότητας του πληθυσμού κάθε χώρας, γι' αυτό θα ληφθούν υπόψη κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια όπως ηλικία, φύλο, γεωγραφική περιοχή, επάγγελμα, κ.ά. Ο δημόσιος διάλογος θα διαρκέσει μία ολόκληρη μέρα (09:00 - 17:00) και περισσότερες πληροφορίες δίνονται εδώ.

Διαβάστε επίσης