TECH

Το δικό τους bitcoin ετοιμάζουν οι τράπεζες

Το δικό τους bitcoin ετοιμάζουν οι τράπεζες

Μία ομάδα τραπεζών με επικεφαλής της UBS σχεδιάζουν τη δημιουργία του δικού τους ψηφιακού νομίσματος, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται και το bitcoin.

Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι στο εγχείρημα μετέχουν η Deutsche Bank, η ισπανική Santander, ο επενδυτικός όμιλος BNY Mellon και η ICAP. Σκοπός τους είναι να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο θα χρησιμοποιείται στις οικονομικές συναλλαγές. Τα οικονομικά ιδρύματα πληρώνουν ένα ετήσιο κόστος μεταξύ 65-80 δισεκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλίσουν και να εκτελέσουν τις συναλλαγές, την ώρα που αναμένουν ότι θα γίνονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με την UBS. Αντίθετα με το bitcoin, το USC (Utility Settlement Coin) αποτελεί παράγωγο του τραπεζικού συστήματος και η αξία του βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση από το νόμισμα στο οποίο εκτελείται η εκάστοτε συναλλαγή.

Η UBS στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κάθε νόμισμα USC θα δημιουργείται με βάση πραγματικό χρήμα που θα διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Robert Sams, ιδρυτής και CEO της Clearmatics, της εταιρείας που ανέπτυξε το σχέδιο μαζί με την UBS, «στόχος είναι το νέο ψηφιακό νόμισμα να αποτελέσει ζωτικό κομμάρι των αγορών. Είναι μία ιδέα που αναπτύσσεται για αρκετό καιρό».

Inside the big banks' plan for new digital cash

CNN, Ivana Kottasova

ΔΗΜΟΦΙΛΗ