TECH

Η επανάσταση των εξατομικευμένων θεραπειών είναι το μέλλον

Η επανάσταση των εξατομικευμένων θεραπειών είναι το μέλλον
Φωτογραφία αρχείου από την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2001 όπου φοιτητές συμμετέχουν σε εργαστήριο γονιδιωματικής στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη Mario Tama/Getty Images

Την συναρπαστική πρόοδο της ιατρικής επιστήμης στον τομέα της εξατομικευμένης θεραπείας περίεγραψαν σήμερα οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε συνέδριο που έγινε με το θέμα αυτό στην Αθήνα.

«Το μέλλον της Γενομικής Ιατρικής είναι λαμπρό. Η εξατομικευμένη ιατρική ξεκινά από τις εκατομμύρια μεταγγίσεις αίματος που γίνονται κάθε μέρα, με αποτέλεσμα τη μίξη γονιδίων διαφορετικών ανθρώπων», τόνισε ο Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής Γενετικής, Ιατρικής και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Όπως εξήγησε, μοριακές διαταραχές, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, και απλά καθημερινά πράγματα, όπως το αν μπορούμε να τρώμε κουκιά λόγω της έλλειψης του ενζύμου G6PD σε κάποιους ανθρώπους, οδήγησε στην ανάγκη ανάπτυξης της φαρμακογενομικής.

Όπως ανέφερε:

Η φαρμακογενομική είναι ένας ξεχωριστός κλάδος της βιοϊατρικής που μελετά την ανταπόκριση σε διαφορετικά φάρμακα.

Η διαγνωστική γενομική έχει αναλύσει μόλις 3.807 από τα 19.950 γονίδια. Είναι υποχρέωσή της κάθε χώρας να επενδύσει στην προώθηση της έρευνας της γενομικής ιατρικής, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τα αίτια ακόμα περισσότερων παθήσεων και τις εξατομικευμένες θεραπείες τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με την μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος κέρδισαν βραβείο Νόμπελ, βοηθώντας στην εξέλιξη της εξατομικευμένης ιατρικής.

Στη μάχη κατά του καρκίνου

Ο παθολόγος-ογκολόγος και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ Μιχαήλ Καραμούζης τόνισε ότι η εξατομικευμένη θεραπεία στην ογκολογία, στοχεύει στις γονιδιακές διαταραχές που δημιουργούν με τη σειρά τους καρκινικά κύτταρα.

«Στην πράξη τα μοριακά στοχευμένα φάρμακα δεν αποζημιώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα η πρόσβαση και αποζημίωση αυτών των καινοτόμων θεραπειών είναι δύσκολη», τόνισε ο Μιχαήλ Καραμούζης

Αποκάλυψε δε ότι η κλινική ογκολογία προσπαθεί να οργανώσει ομαδοποίηση τύπων ασθενών με βάση την εξατομικευμένη Ιατρική, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ογκολογικών τους διαταραχών, σε κάθε σύστημα υγείας στις χώρες της Ευρώπης.

Εκτεταμένη έρευνα για όγκους που συνδέονται με γενετικά αίτια

Την διαπίστωση ότι υπάρχει εκτεταμένη έρευνα για όγκους που συνδέονται με γενετικά αίτια, έκανε ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, ογκολόγος και διευθυντής ογκολογικής μονάδας Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι η εξατομικευμένη ιατρική βοηθά στην ογκολογία λόγω ετερογένειας των όγκων που οδηγούν σε πολυδιάστατη εξέλιξη του καρκίνου.

Όπως δήλωσε:

Υπάρχουν νέα τεστ με δείγμα ούρων ή αίματος που ανιχνεύονται μεταλλάξεις πριν δημιουργηθούν όγκοι. Οι νέες στοχευμένες θεραπείες, έχουν στόχο την βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών από μία πολύπλοκη νόσο. Χρειάζεται συνεργασία πολλών επαγγελματιών με επίκεντρο τον ασθενή.

Επανάσταση και στην καρδιολογία

Η επίκουρη καθηγήτρια Μοριακής Φαρμακολογίας και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο South Florida Χάνα Τόταρι Τζέιν (Hana Totary Jain) είπε ότι στις καρδιολογικές παθήσεις ακολουθούνται νέες θεραπευτικές τεχνικές.

Όπως τόνισε με τη σειρά της:

Παράδειγμα, υπάρχουν ειδικά στεντ κατασκευασμένα μαζί με φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην αγγειοπλαστική σε ειδικές υποκατηγορίες ασθενών, όπως οι διαβητικοί. Τα συμβατικά φάρμακα έχουν συγκεκριμένα όρια και τον ίδιο μηχανισμό δράσης για όλους τους ασθενείς χωρίς εκλεκτική δράση. Οι ανερχόμενες θεραπείες του μέλλοντος είναι οι γονιδιακές.

Η εξατομικευμένη Ιατρική και τα συστήματα Υγείας

Η εξατομικευμένη ιατρική πλέον ενσωματώνεται στα συστήματα υγείας, όπως έχουν δηλώσει ηγέτες –ανάμεσά τους και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama).

«Γιατί Ιατρική ακριβείας; Το θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών και οι αναποτελεσματικές θεραπείες μειώνουν την ποιότητα ζωής και αυξάνουν τους θανάτους. Η γενετική πλέον λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην εξέλιξη της Ιατρικής και της φαρμακολογίας», ανέφερε στην τοποθέτησή της η επίκουρη καθηγήτρια στην Δ΄ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δέσποινα Σανούδου.

Συνεργασία ερευνητών ανά την Ευρώπη

O αναπληρωτής διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Κομισιόν Έλμαρ Ναιμέσγκεν (Elmar Nimmesgern) υποστήριξε ότι στόχος της Επιτροπής είναι η Ευρώπη να κατακτήσει την ηγετική θέση στην έρευνα και ανάπτυξη της εξατομικευμένης θεραπείας, επιδιώκοντας τη συνεργασία ερευνητών ανά την Ευρώπη.

Νέες τεχνολογίες

«Η εξατομικευμένη ιατρική βασίζεται στις νέες τεχνολογίες στα φάρμακα και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Πολλές θεραπευτικές εφαρμογές είναι πλέον προσωποποιημένες», τόνισε η επικεφαλής αξιολόγησης βιολογικών παραγόντων του ΕΟΦ Αγγελική Ρομποτή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

Η έγκριση των φαρμάκων είναι κεντρική από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Οι νομοθεσίες σε κάθε χώρα είναι διαφορετικές και οι αξιολόγηση των δεδομένων για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων ποικίλλει.

Με την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, τίθενται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να προωθηθούν με ορθό τρόπο οι υποψήφιες μελλοντικές θεραπείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ