TECH

Galileo: Ξεκινά η λειτουργία του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης της ΕΕ

Galileo: Ξεκινά η λειτουργία του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης της ΕΕ
EPA/ OHB System AG / HANDOUT

Σε λειτουργία μπαίνει από την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, το Galileo, το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης της Ευρώπης, που παίρνει «σάρκα και οστά» έπειτα από προσπάθειες 17 ετών και απρόβλεπτες δαπάνες που τριπλασίασαν το κόστος του.

Η ευρωπαϊκή «απάντηση» στο αμερικανικό GPS και το ρωσικό Glonass, θα προσφέρει στις συμβατές συσκευές μακράν πιο ακριβές στίγμα από αυτό των ανταγωνιστών του.

Αν και το σήμα του στην αρχή τουλάχιστον θα είναι ασθενές, δεδομένου ότι έχουν εκτοξευθεί μόλις 18 από τους συνολικά 30 δορυφόρους του, στην τελική του μορφή (το 2020) το Galileo θα παρέχει ακρίβεια μόλις ενός μέτρου στην ανοιχτή υπηρεσία που διατίθεται δωρεάν στο κοινό, ενώ οι χρήστες της συνδρομητικής υπηρεσίας θα απολαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια του στίγματος.

Το νέο σύστημα, όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρέχει υπηρεσίες πλοήγησης σε επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, καλύτερη πλοήγηση για τους πολίτες, καθώς και υπηρεσίες ακριβείας σε δημόσιες αρχές όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ