TECH

Business Continuity Management: η αντιμετώπιση τρομοκρατικού χτυπήματος και κυβερνοεπίθεσης

Business Continuity Management: η αντιμετώπιση τρομοκρατικού χτυπήματος και κυβερνοεπίθεσης
CNN Greece

Τρομοκρατία και κυβερνοεπίθεση είναι οι μεγαλύτερες απειλές που καλείται να διαχειριστεί μια επιχείρηση ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, τα περιουσιακά της στοιχεία και τη φήμη της.

Το 3ο συνέδριο Business Continuity Management που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στο Καστρί, διερεύνησε τους τρόπους αντιμετώπισης των σύγχρονων απειλών καθώς και την εξασφάλιση της συνέχειας και της επαναφοράς στους κανονικούς ρυθμούς μετά από μία επίθεση -είτε τρομοκρατική, είτε κυβερνοεπίθεση ή ακόμη και φυσική καταστροφή.

20161215 124108

Ο κ. Κώστας Παναγόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ALCO παρουσίασε έρευνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν το 2016 οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα μ' αυτήν ο κίνδυνος για απειλές το 2016 αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με το 2015. Η μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις, όπως την αντιλαμβάνονται τα ανώτατα στελέχη τους, είναι η πολιτική αστάθεια και μετά ακολουθούν η ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής, οι φυσικές καταστροφές, οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση.
O κ. Παναγόπουλος. Πηγή: CNN Greece

20161215 160620

Πώς αντιδρούν οι επιχειρήσεις στο περιβάλλον επικινδυνότητας; Μια στις δύο επιχειρήσεις έχει μπει στη διαδικασία να προσεγγίσει ολιστικά το θέμα, επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 9 στις 10 επιχειρήσεις κάνουν προληπτικούς ελέγχους για ενδεχόμενη απειλή ενώ το 75% των επιχειρήσεων συνεργάζεται με τις Αρχές για να αντιμετωπίσει μία κρίση.

Οι επιχειρήσεις που έχουν σύστημα αντιμετώπισης κρίσης, όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, θεωρούν ότι έχουν όφελος σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους και πρόσθεσε ότι η έννοια της επιχειρηματικής συνέχειας γίνεται όλο και πιο οικεία στα στελέχη των επιχειρήσεων.

Ο κ. Ludo Jappens, ΜΒCI, Business Continuity & Crisis Management Consultant, της Βελγικής τράπεζας Belfius η οποία απέσπασε βραβείο για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κρίση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εργάζεται είχε καταρτίσει εγκαίρως σχέδιο για τη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων. Τους απασχολούσε το γεγονός, όπως είπε, ότι τα κεντρικά κτήρια βρίσκονται σε σημεία των Βρυξελλών που προσελκύουν κόσμο και είναι κοντά στο μετρό.

Τι άλλαξε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα; Όπως είπε ο κ. Jappens, στο CNN Greece ενισχύθηκε η ασφάλεια των κτηρίων καθώς ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να είναι ανοιχτά στον κόσμο. Τώρα όμως οι έλεγχοι είναι αυστηρότεροι. Αποκάλυψε και ένα μυστικό διαχείρισης κρίσης που είχε επεξεργαστεί και εφάρμοσε μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες. Κάποιοι υπάλληλοι εργάσθηκαν από το σπίτι τους για να υπάρξει συνέχεια στην λειτουργία της τράπεζας.
O κ. Ludo Jappens. Πηγή: CNN Greece

Ο Chris Needham-Bennett, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους επιχειρήσεων στον τομέα της κατάρτισης στρατηγικού σχεδιασμού τόνισε την ανάγκη οι επιχειρήσεις να κάνουν ασκήσεις προσομείωσης. Κάτι που όπως τόνισε μπορεί να γίνει σε μεγάλο βαθμό. «Έτσι», όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα δουν πόσους υπαλλήλους έχουν διαθέσιμους και πόσοι από αυτούς μπορούν πράγματι να ανταποκριθούν σε δύσκολες συνθήκες». Η ομιλία του Chris Needham-Bennett ήταν εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα και είχε τίτλο: «ο Όμηρος και τα διδάγματα της ανθεκτικότητας». Υπογράμμισε ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει περισσότερα από ένα εναλλακτικά σενάρια για τη διαχείριση μιας κρίσης και έδωσε μια διαφορετική προσέγγιση του τι σημαίνει Δούρειος Ίππος. Είπε ότι ο μηχανισμός αυτός ήταν ουσιαστικά το πρώτο “Social Engineering”, η πρώτη κοινωνική μηχανική χειραγώγησης ατόμων με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών.

Ο κ. Peter Power, FBCI, ΜD Visor Consultants (UK) Limited και πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου Καταστροφικών Συμβάντων είπε ότι η τρομοκρατία δεν εκδηλώνεται μόνο με βόμβες αλλά και με κυβερνοεπιθέσεις. Γι αυτό και είναι απαραίτητο, όπως τόνισε, να υπάρχει το τρίπτυχο 'πρόβλεψη, προετοιμασία, προστασία'.

20161215 155848

O κ. Power - πηγή: CNN Greece


Ο κ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, στην ομιλία του με θέμα «φυσικά φαινόμενα και κίνδυνοι στις υποδομές της χώρας», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους στόχους που έχουν τεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφόρησης για τους εν δυνάμει κινδύνους και να αναπτυχθεί η διεθνής συνεργασία.

Η κ. Αγγελική Τσώχου επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα Πληροφορικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις και οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά προκειμένου να μην είναι ευάλωτοι στις κυβερνοεπιθέσεις. Στις σύγχρονες απειλές που έχουν στόχο το χρήστη, ενέταξε, μεταξύ άλλων, το κακόβουλο λογισμικό, την κοινωνική μηχανική (social engineering), την ηλεκτρονική αλίευση δεδομένων. Η κ. Τσώχου τόνισε ότι οι οργανισμοί αρχίζουν να επενδύουν στην προστασία της ασφάλειας πληροφοριών και δεν θεωρούν πλέον τους μηχανισμούς προστασίας ως εμπόδια ή κόστη αλλά ως καταλύτες για την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ασφάλειας Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ασφάλεια στα πληροφοριακά συστήματα των επιχειρήσεων αλλά και των χρηστών/υπαλλήλων μεμονωμένα, διότι, όπως είπε, ενδεχόμενη διαρροή πληροφοριών θα έχει απώλειες σε όλα τα επίπεδα μιας επιχείρησης. Επεσήμανε την ανάγκη μια εταιρεία να υπερασπίζεται τη φήμη της, να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών και να γνωρίζει τις νομικές της υποχρεώσεις.

Ο κ. Αλέξανδρος Παρασκευάς (PhD), Καθηγητής Strategic Risk Management και κάτοχος έδρας στο Hospitality Management στο London Geller College of Hospitality and Tourism, μίλησε για την αντιμετώπιση τρομοκρατικού χτυπήματος στον τουρισμό. Είπε ότι οι τουριστικές μονάδες πρέπει να μειώσουν την αξία των στόχων για τους τρομοκράτες, να μην δημιουργούνται χώροι που να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και να αναπτυχθούν τέτοια συστήματα ασφαλείας ώστε να εντοπίζουν ύποπτες ενέργειες και κινήσεις.

20161215 143109

O κ. Ράμφος. Πηγή: CNN Greece

Στο τέλος του συνεδρίου μεταδόθηκε μήνυμα του φιλοσόφου και συγγραφέα Στέλιου Ράμφου με τίτλο: «Η αντίληψη των Ελλήνων σχετικά με κινδύνους και απειλές». Ο κ. Ράμφος είπε μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες είναι εσωστρεφείς, έχουν εδραιώσει στη συμπεριφορά τους τα χαμηλά ένστικτα γεγονός που έχει ως απόρροια την άνθιση του λαϊκισμού και την κουλτούρα του καφενείου.

Το 3rd BCM Forum διοργάνωσε το netweek της Boussias Communications σε συνεργασία με την Fidel & Fortis Ltd.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν το CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ