TECH

Παραβιάστηκε ο λογαριασμός σας στη Yahoo; Τι πρέπει να κάνετε άμεσα!

Παραβιάστηκε ο λογαριασμός σας στη Yahoo; Τι πρέπει να κάνετε άμεσα!

Η Yahoo ανακοίνωσε μία ακόμη μαζική παραβίαση ασφαλείας στους λογαριασμούς των χρηστών της, προκαλώντας ανησυχίες σε όλους όσοι έχουν πέσει θύματα των χάκερς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η κλοπή αφορά πάνω από ένα δισεκατομμύριο λογαριασμούς και είναι περίπου ο διπλάσιος αριθμός αρπαγής προσωπικών δεδομένων και στοιχείων από το προηγούμενο χτύπημα στην ίδια εταιρεία, τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Η Yahoo έχει το χρυσό και το ασημένιο μετάλιο στις μεγαλύτερες κλοπές δεδομένων από χάκερες», είπε στο CNN ο Hemu Nigam, CEO της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας, SSP Blue.
Η εταιρεία έχει ήδη στείλει ενημερωτικό mail στους χρήστες που κλάπηκαν τα στοιχεία τους και τους καλεί να αλλάξουν κωδικούς εισόδου.

Αν θέλετε, όμως, να αισθάνεστε λίγο μεγαλύτερη ασφάλεια, γενικότερα, πολύ περισσότερο, δε, μετά την αρπαγή των στοιχείων σας από το Yahoo δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

- Χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς, ιδιαίτερα στους σημαντικούς ψηφιακούς λογαριασμούς σας. Όπως εξηγεί ο CTO της Shape Security, Shuman Ghosemajumder, αν έχετε ένα ισχυρό κωδικό, τον οποίον, όμως, χρησιμοποιείτε παντού, αυξάνετε τις πιθανότητες να παραβιαστεί. Πολύ περισσότερο, αν χρησιμοποιείτε τους κωδικούς του Yahoo σε υπηρεσίες e-banking, πρέπει άμεσα να τους αλλάξετε γιατί οι χάκερς χρησιμοποιούν ειδικά προγράμματα που χρησιμοποιούν τους κλεμμένους κωδικούς σε τέτοιες υπηρεσίες.

- Οι χάκερς δεν έκλεψαν μόνο τους κωδικούς αλλά και τις απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφαλείας. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν

- Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να επινοήσετε ένα σύστημα απομνημόνευσης δύσκολων κωδίκων υπάρχουν ειδικά προγράμματα, όπως το 1Password και το LastPass στα οποία μπορείτε να καταφύγετε.

- Προσοχή στα παραπλανητικά emails που ζητούν περισσότερες πληροφορίες και διαθέτουν αληθοφάνεια. Μην ακολουθήσετε τις οδηγίες τους και τους δώσετε προσωπικές σας πληροφορίες.

- Αυξήστε το «βαθμό επιφυλακής» σας στις σελίδες που σας ζητούν να κλικάρετε συνδέσμους ή προσφέρουν δωρεάν downloads.

- Ποτέ μην διακινείτε πληροφορίες του λογαριασμού σας ή κωδικούς μέσω mail.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ