TECH

Η Ροζέτα «μαρτύρησε» το διαρκές «face-lifting» ενός κομήτη

Η Ροζέτα «μαρτύρησε» το διαρκές «face-lifting» ενός κομήτη
esa

Τη «μεταμόρφωση» του κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο, που είναι γνωστός και ως «κομήτης της Ροζέτα», έχει καταγράψει η ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή «Ροζέτα», η οποία είχε επιφορτισστεί με την... στενή παρακολούθησή του για περισσότερα από δύο χρόνια.

Τα στοιχεία που έστειλε η διαστημοσυσκευή, αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το «προφίλ» του συγκεκριμένου κομήτη είναι κάθε άλλο παρά σταθερό.

Η «Ροζέτα» έστειλε εικόνες που αποδεικνύουν ότι στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ – Γκερασιμένκο, λαμβάνει χώρα ένα συνεχές γεωλογικό «face-lifting», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η διαρκής μεταμόρφωση του κομήτη οφείλεται σε ρήγματα μήκους έως μισού χιλιομέτρου που ανοίγουν σε πλάτος κατά δεκάδες μέτρα, σε γκρεμούς που ξαφνικά κατολισθαίνουν, σε τεράστιους βράχους βάρους 130 τόνων και μεγέθους νταλίκας που μετακινούνται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Οι πιο έντονες αλλαγές συμβαίνουν, όπως αναφέρεται σε δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις στο "Science" και στο "Nature Astronomy", όταν στη διάρκεια του ταξιδιού του στο ηλιακό μας σύστημα ο κομήτης πλησιάζει πολύ τον Ήλιο. Η διάβρωση του κομήτη, η εξάχνωση του πάγου του, οι μηχανικές πιέσεις που δέχεται και άλλοι παράγοντες συνεργούν, ώστε το «πρόσωπο» του κομήτη να μεταβάλλεται σε διάφορα σημεία του.

2Comet cliff collapse in 3D node full image 2


Πηγή: ESA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ