TECH

Τα drones που εντοπίζουν ακαθαρσίες σκύλων (vid)

Τα drones που εντοπίζουν ακαθαρσίες σκύλων (vid)
To drone πάνω δεξιά και το ρομποτάκι που μαζεύει τις ακαθαρσίες κάτω δεξιά Tinki

Ένα drone εξοπλισμένο με κάμερα θερμικής ανίχνευσης εντοπίζει τις ακαθαρσίες των σκύλων και στη συνέχεια επικοινωνεί τις συντεταγμένες σε ένα ρομποτάκι που βρίσκεται στο έδαφος, το οποίο σπεύδει να τις μαζέψει.

«Άκουγα πολλούς ανθρώπους να παραπονιούνται για τις ακαθαρσίες των σκύλων» δήλωσε ο Ολλανδός Gerben Lievers, ο οποίος σε μια εκδήλωση για επιχειρηματίες συνάντησε τον Marc Sandelowsky, που δραστηριοποιείται στον χώρο των drones, και συζήτησαν από κοινού για το πρόβλημα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τα «dogdrones» και ίδρυσαν την startup εταιρεία Tinki.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Tinki στην ιστοσελίδα της, στην Ολλανδία υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια σκύλοι. Και ενώ οι ιδιοκτήτες τους είναι βάσει νόμου υποχρεωμένοι να μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αδιαφορούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στους δρόμους της χώρας.

«Ειδικά με την άνοδο της θερμοκρασίας την άνοιξη, οι ακαθαρσίες των σκύλων μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία των πολιτών» αναφέρει ο Lievers, προσθέτοντας ότι στην Ολλανδία «κάθε χρόνο περίπου 100 εκατομμύρια κιλά ακαθαρσιών, δεν μαζεύονται από τους ιδιοκτήτες των σκύλων».

O Lievers εξηγεί ότι αρχικά, στο χαρτί, το drone «ήταν τέλειο. Έπειτα φτιάξαμε ένα πρωτότυπο και βασικά... δούλεψε!»

Το drone που είναι εξοπλισμένο με κάμερα και τεχνολογία θερμικής ανίχνευσης, εντοπίζει τις ακαθαρσίες του σκύλου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, και στη συνέχεια επικοινωνεί τις συντεταγμένες στο ρομποτάκι που βρίσκεται στο έδαφος, και εκείνο σπεύδει να εκτελέσει τη... «βρωμοδουλειά». Προς στιγμήν η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός νέου μεγαλύτερου μοντέλου σε ό,τι αφορά το «ρομποτάκι – καθαριστή», καθώς η χωρητικότητά του είναι περιορισμένη, ενώ εξετάζει και τρόπους έξυπνης ανακύκλωσης του φορτίου.

Σε ό,τι αφορά το drone η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με το εξής πρόβλημα: ότι οι παλαιότερες ακαθαρσίες των σκύλων που δεν ήταν πλέον ζεστές δεν εντοπίζονταν από την κάμερα. «Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση εργαζόμαστε πάνω σε ένα νέο λογισμικό αναγνώρισης» ανέφερε ο Lievers.

Η ομάδα της Tinki αναπτύσσει τα συγκεκριμένα εργαλεία με λίγη βοήθεια από το Πανεπιστήμιο Twente στην Ολλανδία. «Όταν επικοινώνησα αρχικά μαζί τους στο τηλέφωνο, εκείνοι γέλασαν, αλλά στη συνέχεια τους εξήγησα πόσο σοβαρό είναι το θέμα» σημείωσε ο Lievers.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ