TECH

«Γκαζώνουν» τα ελληνικά πανεπιστήμια με οπτικές ίνες

«Γκαζώνουν» τα ελληνικά πανεπιστήμια με οπτικές ίνες
CNN Greece

«Φέρνουμε το αύριο, σήμερα, αυτό να πεις. Το αύριο, σήμερα», είπε χαμηλόφωνα, αλλά εμφατικά, ο Νίκος Παπάς στον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, λίγα δευτερόλεπτα πριν απευθυνθεί στους εκπροσώπους του Τύπου, στον τρίτο όροφο του υπουργείου Παιδείας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ανακοίνωσε την εγκατάσταση οπτικών ινών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας (ΑΕΙ-ΤΕΙ), οι οποίες θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, καθώς και τα συγγράμματα και τις ακαδημαϊκές εφαρμογές που υπάρχουν σε αυτό. Όπως τόνισε ο κ. Παπάς, «σήμερα υπογράφουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο αφορά τη δυνατότητα των φοιτητών και των καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, σε εφαρμογές και σε λογισμικά ασφαλή και σύγχρονα για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπάς, το έργο κοστολογείται 18.500.000 ευρώ με σκοπό να επιτευχθεί «η διασύνδεση των χώρων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το Ίντερνετ σε υπερυψηλές ταχύτητες. Είναι ένα έργο πολύ χρήσιμο για τη δυνατότητα που θα έχουν οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση στην διδακτέα ύλη, τα διεθνή συγγράμματα αλλά και άλλες υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν στη διδασκαλία. Η δράση αποτελεί κομμάτι της αρχής που έχουμε θέσει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, να φέρουμε το αύριο σήμερα».

Όπως τόνισε ο κ. Παπάς, «είναι ένα έργο, το οποίο δεν καταναλώνει απλώς διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους. Τους διοχετεύει και τους αφιερώνει σε επένδυση, η οποία αναβαθμίζει συνολικά τις δυνατότητες της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Και μέσα στα ιδρύματα και μέχρι τα ιδρύματα θα γίνουν επενδύσεις, (σ.σ για τις οπτικές ίνες) οι οποίες θα αυξήσουν τις ταχύτητες διασύνδεσης στο Ίντερνετ. Μέσα σε ένα ίδρυμα, για παράδειγμα, μπορεί να φτάνει η οπτική ίνα στην πόρτα του, αλλά εντός του ιδρύματος να μην υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και η κατάλληλη υποδομή, όπου θα μπορεί ο φοιτητές με πάρα πολύ απλή διαδικασία από το κινητό ή το tablet να μπαίνει και να αξιοποιεί τις συνδέσεις υψηλής ταχύτητας».

Ο κ. Παπάς εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το τεχνολογικό μέλλον της χώρας, καθώς, όπως δήλωσε, «η Ελλάδα πολύ σύντομα θα μπορέσει να περάσει στο επόμενο τεχνολογικό στάδιο με τα έργα τα οποία έχουμε ήδη ανακοινώσει και το πρόγραμμα Super Fast Broadband που αφορά τα αστικά κέντρα και την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι τα κτίρια».

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου, αναφερόμενος στο έργο, τόνισε: «οι ανακοινώσεις που κάνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και τεχνολογικά και ως κουλτούρα. Οι τεχνολογίες αυτές δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την καθημερινότητά μας. Ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στα σχολεία, ούτε στα ερευνητικά κέντρα. Για παράδειγμα, τι σημαίνει η έννοια ηλεκτρονικό βιβλίο; Μία τέτοια τεχνολογία θα μας απελευθερώσει από τη λογική τους ενός και μοναδικού βιβλίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ