ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση στην ορεινή Κορινθία

Απόδραση στην ορεινή Κορινθία
Ορεινή Κορινθία, η θέα από την Παναγία της Κορυφής Eurokinissi/Tατιάνα Μπόλαρη

Ανάμεσα στα πεύκα και στα έλατα, περίπου 65 χλμ από την Κόρινθο, χτισμένο στα ερείπια του αρχαίου οικισμού Μυσαίου, διακρίνεται το γραφικό χωριό των Τρικάλων, Κορινθίας.

Ιδανικός προορισμός για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, προσφέρεται για ήσυχες διακοπές αλλά και για τους λάτρεις των εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Τα Τρίκαλα, χωρίζονται σε τρεις συνοικίες, τα Aνω, τα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα. Σημείο αναφοράς κάθε συνοικίας αποτελεί η πλατεία της, γύρω από την οποία υπάρχουν παραδοσιακά ταβερνάκια, καφενεία και πετρόκτιστοι ξενώνες.

Θα θαυμάσετε τον επιβλητικό ναό του Αγίου Δημητρίου, σύμφνωνα με το δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, ο οποίος χρονολογείται από το 1697 με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Βλασσίου, τον οίκο γέννησης του Αγ. Γερασίμου και το εγκαταλελειμμένο σπίτι των Νοταραίων.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη λίμνη Δασίου και το σπήλαιο Ερμής, σύμφωνα με το Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης. με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Στις πλαγιές της Ζήρειας υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι, οι οποίοι προσφέρονται για ορειβασία και περιπατητικές διαδρομές ανάμεσα σε ένα μαγευτικό καταπράσινο φυσικό περιβάλλον

Κάτω Συνοικία

Βρίσκεται 65 χλμ. δυτικά της Κορίνθου και 25 χλμ. νότια του Ξυλοκάστρου, σε υψόμετρο 850 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη (Ζήρια), μέσα σε πλούσια βλάστηση και νερά. Αποτελεί ιστορική συνέχεια του αρχαίου Μύσαιου της Πελλήνης, όπου λατρευόταν η Θεά Δήμητρα. Ίχνη του χωριού υπάρχουν πριν το 1.000 μ.Χ., ενώ γνώρισε ιδιαίτερη ακμή μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, σύμφωνα με το Δήμο Ξυλοκάστρου, έλαβε μέρος σε όλα τα επαναστατικά κινήματα. Κατά τη διάρκεια των Ορλοφικών το χωριό υπέστη σημαντικές καταστροφές. Μεγάλος άρχοντας του χωριού ήταν ο Δημήτριος Τουρναβίτης, ο οποίος διακρινόταν για τα χριστιανικά του αισθήματα. Διάδοχός του ήταν ο Ανδρέας Νοταράς, αδελφός του Αγίου Μακαρίου. Αυτός ανοικοδόμησε ένα μεγάλο πύργο, ενώ ο αδελφός του ανακαίνισε το ναό του Αγίου Δημητρίου που είχε κτιστεί στα 1967 και σώζεται μέχρι σήμερα

Μέση Συνοικία Τρικάλων

Είναι ένα πανέμορφο χωριό με εξαιρετικό κλίμα και πανοραματική θέα. Ήταν πάντα στη "σκιά" της Άνω συνοικίας, και οι αρχοντικές οικογένειες της Μεσαίας συνοικίας, όπως: Ζούζουλα, Κακριδή, Τσαλδάρη, Ιωάννου, ήταν κατά κάποιο τρόπο αντίπαλες των ισχυρών Νοταραίων, Δασαίων κλπ. Φημισμένο είναι το πανηγύρι του χωριού που γίνεται στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο χορός και τα τραγούδια αρχίζουν από την παραμονή το βράδυ και κρατάνε όλη την ημέρα της γιορτής μέχρι το πρωί της επομένης.

Ανω Συνοικία ( Άνω Τρίκαλα, Ζήρεια)

Βρίσκεται 68 χλμ. δυτικά της Κορίνθου, σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, στις δασωμένες με πεύκα και έλατα πλαγιές του όρους Κυλλήνη (Ζήρια). Ανήκει στο Δήμο Ξυλοκάστρου. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου. Η συνοικία ήταν η έδρα της αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων που εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα στις αρχές του 16ου αιώνα. Ήταν πλούσιο χωριό και εκτός των Νοταράδων κατοικούσαν εκεί και άλλες επιφανείς οικογένειες, όπως των Δασαίων, Φραντζή, Πετρουτσοπουλαίων, Παστρικουλαίων, Κυρνικολαίων. Η Άνω συνοικία Τρικάλων έχει υψόμετρο 1100 μ. και περίφημο κλίμα για παραθερισμό. Η θέα είναι μαγευτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ