200 years logo CNN logo

ΠΩΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η Ελληνική Επανάσταση και ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ελευθερία αποτέλεσε και αποτελεί έως σήμερα, πηγή έμπνευσης για τον καλλιτεχνικό κόσμο. Πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, αγάλματα απεικόνισαν στιγμές και προσωπικότητες της Επανάστασης, ανυψώνοντας ακόμα περισσότερο τα πανανθρώπινα μηνύματά της.
Image description
Ευγένιος Ντελακρουά, Η σφαγή της Χίου, Μουσείο Λούβρου
Image description
Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Καστέλα, Θόδωρος Βρυζάκης, Εθνική Πινακοθήκη

Παρουσιάζουμε 21 χαρακτηριστικά έργα τέχνης που αναφέρονται στην Επανάσταση, η επιλογή των οποίων και ο σχολιασμός έγιναν με τη συνδρομή της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.

Πώς η Επανάσταση επηρέασε σύγχρονους αλλά και μεταγενέστερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες;

Πώς η Τέχνη συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τον Αγώνα των Ελλήνων εκείνη τη εποχή;

Ποια νοήματα της Επανάστασης επέλεξαν σημαντικοί καλλιτέχνες για να εμφυσήσουν στο έργο τους;

Με click σε κάθε έργο ανακαλύψτε περισσότερα:

Η Αθήνα το 1821 - Η Αθήνα σήμερα

Η Αθήνα την εποχή της Επανάστασης δεν ήταν παρά μία μικρή, επαρχιακή πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συμβολική της, ιστορική αξία, είχε παραγκωνιστεί και ο Παρθενώνας, το οικουμενικό μνημείο για τη Δημοκρατία και την ελληνική κλασική αρχαιότητα, είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης είχε γεμίσει σπίτια Τούρκων πολιτών και γύρω, στα απέραντα βοσκοτόπια, οι λιγοστοί ντόπιοι πληθυσμοί προσπαθούσαν να ζήσουν. Κι όμως από την Αθήνα της εποχής, του 1821 και των ετών που ακολούθησαν, υπάρχουν μνημεία, εκτός από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, που παραμένουν έως σήμερα ενταγμένα στον ιστό της πόλης.

Ο φακός του φωτογράφου του CNN Greece Λευτέρη Παρτσάλη εντόπισε κάποια από τα μνημεία αυτά στη σύγχρονη πόλη και κατέγραψε τη σημερινή εικόνα όσων έβλεπαν οι επαναστατημένοι Έλληνες που πολέμησαν και στην Αθήνα για την Ελευθερία τους.

Image description

Τζαμί Τζισταράκη

Οθωμανικό τζαμί στην πλατεία Μοναστηρακίου, στο κέντρο της Αθήνας. Κατασκευάστηκε το 1759 και σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Κατά την Επανάσταση χρησιμοποιήθηκε για συνεδριάσεις, ενώ αργότερα φιλοξένησε μέχρι και χορό προς τιμήν του Όθωνα, το 1834. Κατόπιν χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας, φυλακή και αποθήκη.

Image description

Αέρηδες, Πύργος των Ανέμων

Είναι ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός και ρολόι του κόσμου και βρίσκεται στην Πλάκα, στο κέντρο μίας από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας. Χτίστηκε τον 1ο αιώνα μΧ, είναι οκταγωνικό κτήριο από πεντελικό μάρμαρο και κατά τον 18ο αιώνα λειτουργούσε ως τεκές των Δερβίσηδων. Πολύ κοντά βρίσκεται το Λουτρό των Αέρηδων, που λειτουργούσε ως το 1965 ως χαμάμ.

Image description

Πύλη Μεντρεσέ

Ο Μεντρεσές ήταν ισλαμικό ιεροσπουδαστήριο της Αθήνας από τον 17ο αιώνα, στη συνοικία των Αέρηδων. Μετά την Επανάσταση χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, ενώ ο θρύλος λέει ότι στα κλαδιά του αιωνόβιου πλατάνου της αυλής του γίνονταν οι απαγχονισμοί των καταδίκων. Οι αποφυλακισθέντες λέγεται πως έδιναν «χαιρετίσματα» στο δέντρο χαριτολογώντας και έτσι προέκυψε η φράση «χαιρέτα μου τον πλάτανο». Σήμερα σώζεται μόνο η πύλη του κτηρίου.

Image description

Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Κάτω από την Ακρόπολη, στέκει ο μικρός βυζαντινός ναός, που συναντάται και με την ονομασία «Σωτηράκης». Χτίστηκε τον 11ο αι. μΧ και σήμερα μπορεί κάποιος να μπει στο εσωτερικό μόνο ανήμερα του Σωτήρα, στις 6 Αυγούστου. Η παράδοση λέει πως μετά τη δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου στον κουλά της Ακρόπολης, οι εκτελεστές του ενταφίασαν κρυφά τη σορό του στην αυλή της συγκεκριμένης εκκλησίας.

Image description

Ναός Αγίου Ιωάννου Θεολόγου

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακροπόλεως, λίγο παρακάτω από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου. Χτίστηκε στις αρχές 12ου αι. μΧ και στο εσωτερικό του διασώζονται βυζαντινές τοιχογραφίες. Ο ναός είναι επισκέψιμος στις 7 και 8 Μαΐου, που γιορτάζει.

Image description

«Οικία Κοκοβίκου»

Επί της οδού Τριπόδων 32, στην Πλάκα, βρίσκεται ένα παλιό αρχοντικό. Χρονολογείται από το 1800 και για χρόνια στέγαζε την τουρκική στρατιωτική διοίκηση. Έγινε γνωστό όμως ως «οικία Κοκοβίκου» από τη δημοφιλή ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, όπου «έπαιξε» το σπίτι της Ελενίτσας και του Αντωνάκη. Θεωρείται εξαιρετικό δείγμα αθηναϊκού σπιτιού του 19ου αιώνα με τον περιβάλλοντα χώρο του και η έκταση στο σύνολό της έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Image description

Παναγία Παντάνασσα Μοναστηρακίου

Βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου και πολλοί μελετητές, θεωρούν πως είναι η παλαιότερη εκκλησία της Αθήνας, χτισμένη τον 10ο αιώνα. Επί Τουρκοκρατίας ήταν το καθολικό μιας μεγάλης μονής, που όμως ερημώθηκε και «κατέληξε» να ονομάζεται «Μοναστηράκι» μετά την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και σήμερα είναι ενοριακός.

Image description

Καπνικαρέα

Είναι η βυζαντινή εκκλησία του 11ου αι. που βρίσκεται στην Ερμού. Είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ονομάζεται «Ιερός Πανεπιστημιακός Ναός». Στην Τουρκοκρατία ονομαζόταν «εκκλησία της Βασιλοπούλας και του Πρέντζα», ενώ ο Φώτης Κόντογλου έχει αγιογραφήσει την εικόνα της Πλατυτέρας στο Ιερό της.

Image description

Αγία Δύναμη

Είναι το μικρό εκκλησάκι στην οδό Μητροπόλεως, κοντά στη Μητρόπολη Αθηνών. Χτίστηκε τον 16ο αι. και αναφέρεται στην Παναγία ως προστάτιδα των επιτόκων γυναικών, γι’ αυτό και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο θρύλος λέει πως στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 το εκκλησάκι ήταν πηγή Δύναμης για τους Έλληνες αγωνιστές: Μέσω του υπογείου «κρυφού» της χώρου, μετέφεραν πυρομαχικά και στήριζαν τον Αγώνα για την ανεξαρτησία.

Image description

Γοργοεπήκοος

Λέγεται και «μικρή Μητρόπολη» και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών. Χτίστηκε τον 13ο αι. Κατά τον 17ο αιώνα, ονομαζόταν «Γοργοεπήκοος» και «Καθολικόν», ενώ το 1841 λειτούργησε ως δημόσια βιβλιοθήκη της Αθήνας. Το 1863 αφιερώθηκε και στον Άγιο Ελευθέριο.

Image description

Φετιχιέ τζαμί

Χτίστηκε τον 17ο αι. στο βόρειο τμήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς, κοντά στον Πύργο των Ανέμων. Λεγόταν «τζαμί του Σταροπάζαρου», ενώ από το 1834 μέχρι τις αρχές του 20ού αι. λειτουργούσε ως στρατιωτικό αρτοποιείο. Σήμερα, το μνημείο είναι επισκέψιμο και λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων.

Image description

Νεοκλασικά στην Πλάκα

Το τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Άρεως, Κλάδου, Βρυσακίου και Αδριανού, στην Πλάκα, «φιλοξενεί» μία από τις ελάχιστες συνοικίες της Αθήνας, που διατηρούνται εν πολλοίς όπως επί Τουρκοκρατίας. Εκτός από τα νεοκλασικά κτήρια που βλέπει σήμερα ο διαβάτης, στην αυλή περιλαµβάνεται και το εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου, όπου έψαλλε ο Αλέξανδρος Παπαδιαµάντης. Στην τουρκική αυτή έπαυλη έμεινε και ο Λόρδος Έλγιν, όταν αποσπούσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα.