ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Κεντροαριστερά: Ουρές στις κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα

Εκλογές Κεντροαριστερά: Ουρές στις κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, με ουρές να σχηματίζονται στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ως τις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής, περισσότεροι από 120.000 πολίτες είχαν ψηφίσει για τον επικεφαλής του νέου φορέα, ενώ λίγο πριν τις 6 το απόγευμα ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τις 160.000.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 20:00 το βράδυ σε ολόκληρη τη χώρα, πλην της Αττικής, όπου θα παραμείνουν ανοικτές ως τις 21:00, για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων λόγω και της διεξαγωγής του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Τα τελευταία τους μηνύματα προς τους ψηφοφόρους έστειλαν από τις κάλπες οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

«Θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, από το εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας, όπου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.

«Ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα» συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά και συνέχισε: «Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης. Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή», είπε καταλήγοντας.

Εκλογές Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα των υποψηφίων από τις κάλπες

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης επέλεξε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της πρωτεύουσας για να ψηφίσει. Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας, τόνισε και συμπλήρωσε: «Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα».

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γιάννης Μανιάτης ψηφίζοντας στο Άργος, για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα.

Εκλογές Κεντροαριστερά: Μεγάλη η προσέλευση των ψηφοφόρων (pics)

«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πάνω από όλα για την πατρίδα μας», δήλωσε στη Ρόδο μόλις ψήφισε ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας» επεσήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος.

Στο Χολαργό ψήφισε ο Γιάννης Ραγκούσης και αμέσως μετά δήλωσε: «Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας. Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά».

Πού και πώς μπορείτε να ψηφίσετε

Στις εκλογές μπορεί να ψηφίσει κάθε πολίτης εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο έως τον Νοέμβριο 2017, που αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές που εμπνέουν από παλιά τη δράση της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, αν χρειασθεί, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 ανάμεσα στους δυο πρώτους υποψηφίους που θα αναδειχθούν από την σημερινή ψηφοφορία. Στο δεύτερο γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν, μόνο όσοι θα έχουν ψηφίσει σήμερα κατά τον πρώτο γύρο.

Οι υποψήφιοι είναι με αλφαβητική σειρά: Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, και Δημήτρης Τζιώτης.

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και μπαίνει μόνο ένας σταυρός προτίμησης. Όποιος προσέλθει θα πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητα ή διαβατήριό του. Μπορεί να πάει να ψηφίσει όπου επιθυμεί, σε όποιο εκλογικό κέντρο τον εξυπηρετεί.

Η ψηφοφορία αφορά τον επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα που θα ηγηθεί και θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της ιστορικής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

Η ψηφοφορία γίνεται σε περίπου σε 1000 εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία και τα εκλογικά κέντρα υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.dpekloges.gr .

Για να συμμετάσχει κάποιος στη ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλει κατ' ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Αν περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η προίκα του νέου κόμματος.

Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά, και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.

Την οργάνωση των εκλογών έχει αναλάβει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας με πρόεδρο τον καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτο.

Για την οργάνωση της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, η ΑΕΔΔ αποφάσισε να συγκροτήσει "Δίκτυο Εμπιστοσύνης" ορίζοντας εκπροσώπους της σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ