ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Γρίφος ο ρόλος του Σουλτς στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Γερμανία: Γρίφος ο ρόλος του Σουλτς στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού
EPA/CLEMENS BILAN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ερώτημα που απασχολεί πλέον τις διαπραγματεύσεις για την σύσταση του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, ενόψει της διαφαινόμενης ολοκλήρωσης των συνομιλιών CDU/CSU και SPD σήμερα, είναι η υπουργοποίηση ή μη του αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και ntv, το 56% των Γερμανών τάσσεται κατά της συμμετοχής του κ. Σουλτς στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ μόνο το 36% βλέπει θετικά μια τέτοια προοπτική.

Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του SPD, το ποσοστό εκείνων που δεν επιθυμούν να δουν τον αρχηγό τους σε υπουργική θέση φτάνει στο 47%. Αντιθέτως, ευρύτατη φαίνεται πως είναι η αποδοχή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο υπουργείο Εξωτερικών, με το 61% των πολιτών να τάσσεται υπέρ της παραμονής του στο υπουργείο. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει μάλιστα ακόμη περισσότερο όταν απαντούν οι ψηφοφόροι του SPD (71%), αλλά και οι ψηφοφόροι των CDU και CSU (70%).

Γερμανία: Ένα βήμα πιο κοντά η συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό

Ο ίδιος o Μάρτιν Σουλτς είχε δηλώσει προεκλογικά ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στην ανανέωση του κόμματός του, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει αποφύγει να τοποθετηθεί στο ερώτημα και το ζήτημα έχει αναχθεί σε μείζον για το κόμμα του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το στέλεχος του SPD Άξελ Σέφερ δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα «Die Welt», ότι το SPD πρέπει, «αφού θα έχει συμφωνηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα, να καταστήσει σαφές ποιος από μας θα μπει στο υπουργικό συμβούλιο» και τόνισε ότι η ανάγκη για διαφάνεια είναι πολύ μεγάλη σήμερα στο SPD, ενώ προειδοποίησε το ίδιο του το κόμμα να μην εισέλθει τώρα σε τρεις εβδομάδες εικασιών σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ