ΕΛΛΑΔΑ

Έντονες αντιδράσεις για την τροπολογία για τα αδέσποτα

Έντονες αντιδράσεις για την τροπολογία για τα αδέσποτα
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Η τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΓιάννης Τσιρώνης, που αφορά τη μεταφορά κάθε είδους αδέσποτων ζώων σε ειδικές εγκαταστάσεις σε δασικές εκτάσεις, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και η Animal Action αντέδρασαν έντονα κάνοντας λόγο για «φωτογραφική» τροπολογία που δείχνει τις εγκαταστάσεις του «Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων» (ΔΙΚΕΠΑΖ).

«Είναι εντελώς απαράδεκτη η τροπολογία με σκοπό δήθεν ‘’περίθαλψη και μείωση των αδέσποτων ζώων’’, που αποτελεί αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου (του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), το οποίο ακόμη περιμένουμε να τεθεί σε διαβούλευση», αναφέρεται σε ανακοίνωση τους και αναλύονται οι λόγοι που προκαλούν την αντίδραση.

«Πρώτον, με προσθήκη (εκπρόθεσμη τροπολογία που, παραδόξως, υπογράφουν τέσσερις υπουργοί) της τελευταίας στιγμής σε άσχετο σχέδιο νόμου (30 ώρες πριν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια), τίθεται ξαφνικά ζήτημα ''εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας''. Η τροπολογία αυτή υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη, που οφείλει να εξηγήσει τι εννοεί αναφερόμενος σε ‘’παράνομη μεταχείριση αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία’’».

Η αναφορά αυτή περί «παράνομη μεταχείρισης αδέσποτων ζώων», έχει εξοργίζει.

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση συμπληρώνει: «Δεύτερον, δεν υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία οι όροι ‘’κέντρα περίθαλψης’’ και ‘’κέντρα διαμονής’’ αδέσποτων ζώων και επομένως είναι τουλάχιστον παράλογο, με την επίμαχη τροπολογία, να επιτρέπονται εγκαταστάσεις αρρύθμιστες από το Νόμο. Διερωτόμαστε εάν η τροπολογία φωτογραφίζει τις εγκαταστάσεις του ‘’Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων’’ (ΔΙΚΕΠΑΖ). Όλα αυτά, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της δασικής προστασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ