TECH

Ας υποδεχθούμε το Q-Carbon, το νέο, βελτιωμένο διαμάντι της επιστήμης

Ας υποδεχθούμε το Q-Carbon, το νέο, βελτιωμένο διαμάντι της επιστήμης
Graff Diamonds

Επιστήμονες δημιουργούν μια ουσία πιο αστραφτερή και από το διαμάντι, αλλά θα είναι εξίσου εμπορική; Πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν τα υποπροιόντα της στην Ιατρική.

Πρόκειται για ένα εργαστηριακό παρασκεύασμα φτιαγμένο από ερευνητές του πανεπιστημίου της North Carolina το οποίο ονομάζεται Q-carbon. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physics.

Πως το έφτιαξαν; Πολύ απλά. Πήραν χύμα άνθρακα και με την βοήθεια λέιζερ – το oποίο λειτουργεί στην ασύλληπτη ταχύτητα των 200 nanoseconds- τον μαζοποίησαν.

Ο άνθρακας θερμαίνεται στους 3. 700 βαθμούς Κελσίου – μια θερμοκρασία διπλάσια από αυτήν που υπήρξε κατά την φυσική κατασκευή των διαμαντιών πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Στην συνέχεια οι ερευνητές άφησαν τον άνθρακα να κρυώσει ώστε να έρθει στην τελική, κρυσταλλική του μορφή. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας απαστράπτουσας τεχνητής ουσίας, πρωτοφανούς για τα δεδομένα του πλανήτη μας.

Λίγα λόγια για τον άνθρακα

Ο άνθρακας έχει στιγματιστεί σαν ουσία που ενισχύει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην πραγματικότητα όμως είναι το διοξείδιο του άνθρακα – συνδυασμός μορίου άνθρακα με οξυγόνο- και όχι ο άνθρακας που παίζει αυτό το ρόλο.

Το πιο ακριβό διαμάντι του κόσμου για τα μάτια μιας... 7χρονης

Στην αγνή του μορφή ο άνθρακας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο συναντάται σχετικά σπάνια σε στερεή μορφή. Οι μύτες των μολυβιών για παράδειγμα δεν αποτελούνται από μόλυβδο, αλλά από γραφίτη – δηλαδή άνθρακα στην αγνή του μορφή.

Ο γραφίτης βέβαια είναι γκρίζος και θολός ενώ τα διαμάντια χαρακτηρίζονται από καθαρότητα και λάμψη.
Η ιδιαιτερότητα του Q-carbon έγκειται στο ότι αστράφτει και στο πιο χαμηλό φως, σύμφωνα με τους ερευνητές. Και δεν είναι ούτε διαμάντι, ούτε γραφίτης. Είναι κάτι μοναδικό.

Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στην ιστορία

“Χρησιμοποιώντας άνθρακα, δημιουργήσαμε κάτι πρωτοφανές”, λέει ο Jay Narayan, ερευνητής της North Carolina και συγγραφέας τριών δοκιμίων με θέμα την καινοτομία. “Το μόνο μέρος όπου μπορεί να το βρίσκαμε σε αυτή τη μορφή είναι ο πυρήνας κάποιου πλανήτη”, σχολιάζει.

Τι είναι το Q-carbon

Το Q-carbon έχει ιδιότητες που το διαφοροποιούν από τα διαμάντια. Είναι σκληρότερο και σιδηρομαγνητικό – μπορεί δηλαδή να μαγνητιστεί.

Με την χρήση πιο δυνατού λείζερ μπορούν μάλιστα να δημιουργηθούν δομές διαμαντιού μέσα στο Q-carbon. Εκεί μπαίνει στην εξίσωση η ιατρική ιδιότητα της ουσίας.

Η ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην παρασκευή φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου του εγκεφάλου.

Συνεχίζουν παρ’όλα αυτά να διεξάγονται έρευνες γύρω από τις πιθανές χρήσεις του Q-carbon.

Diamonds, move over: Scientists make harder, brighter Q-carbon

ΔΗΜΟΦΙΛΗ