ΣΠΟΡ

Η ιστορία της Boxing Day και η παράδοση ετών με ποδόσφαιρο στα γήπεδα

Η ιστορία της Boxing Day και η παράδοση ετών με ποδόσφαιρο στα γήπεδα
Facebook / Premier League

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ισχύουν και στο ποδόσφαιρο. Είναι η ευκαιρία για τους παίκτες και τους προπονητές, να χαλαρώσουν και να περάσουν λίγες στιγμές ηρεμίας (ή όπως αλλιώς θέλουν τέλος πάντων) με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Στην Αγγλία, όμως είναι η χαρά του ποδοσφαιρόφιλου. 3 αγωνιστικές ημέρες από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι την Πρωτοχρονιά, και μια πραγματική γιορτή στα γήπεδα, αρχής γενομένης από την επόμενη των Χριστουγέννων.

❄ Walking in a winter wonderland ❄

Δημοσιεύτηκε από Premier League στις Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015


Τι είναι η Boxing Day

Είναι επίσημη γιορτή και αργία για τις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Ακόμη και στις ΗΠΑ, που δεν είναι επίσημη, αρκετοί πληθυσμοί, που ζουν κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, την ακολουθούν. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πότε ξεκίνησε και από ποιον. Για κάποιους οι ρίζες ανάγονται ακόμη και στα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, ή στον Μεσαίωνα.


(Πηγή: wordhistories.com)

Βασικά θεωρείται, ότι έχει σχέση με τα μικρά ξύλινα κουτιά (Box), στα οποία οι πλούσιοι έβαζαν δώρα ή φαγητά, για τους φτωχούς. Την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων, συνόδευε τα πλοία για καλή τύχη και το τοποθετούσε σε καθένα ο ιερέας. Τον 18ο αιώνα, έβαζαν την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων κάποια μικρά δώρα, αλλά συνήθως τα αποφάγια τους, οι πλούσιοι και τα τοποθετούσαν στις εκκλησίες, ώστε να τα πάρουν οι φτωχοί υπήκοοι τους, του χωριού ή της πόλης.


(Πηγή: historic-uk.com)

Επίσης τον 19ο αιώνα, την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας, έγινε έθιμο για τους εμπόρους, να ανταλλάσουν δώρα, μέσα σε αυτά τα κουτάκια, για καλή τύχη. Και το έθιμο συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας, οπότε και συνήθως ανταλλάσουν τα δώρα και τις ευχές όλες οι οικογένειες.

Σπορ και Boxing Day

Εκτός από το ποδόσφαιρο δεν είναι η μόνη αθλητική δραστηριότητα της ημέρας. Για τους πολύ πλούσιους, είναι η παραδοσιακή ημέρα, για να λάβουν μέρος στο κυνήγι της αλεπούς.


(Πηγή: Twitter / numberone dragon)

Επίσης στο Σόρεϊ, στο Κέμπτον Παρκ, διεξάγεται η ιπποδρομία του Βασιλιά Γεωργίου του 6ου, από τις πιο δημοφιλείς της χώρας. Υπάρχει ακόμη πλήρης αγωνιστική στο ράγκμπυ. Στην Αυστραλία επίσης, υπάρχει τουρνουά κρίκετ στην Μελβούρνη και ιστιοπλοϊκός αγώνας στο Σύδνεϋ (καλοκαίρι γαρ...).


(Πηγή: Twitter / Vanessa Holman)

Ποδόσφαιρο στις 26 Δεκεμβρίου

Ασφαλώς όμως, η διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου, είναι το κύριο γεγονός, που χαρακτηρίζει την ημέρα, και αποτελεί μέρος της ποδοσφαιρικής κουλτούρας των Βρετανών. Αρχικά διεξάγονταν δύο αγώνες, «κολλητά», 25 και 26/12, και συνήθως έπαιζαν μεταξύ τους, ομάδες της πόλης, ή γειτονικές, ώστε οι φίλαθλοι και οι σύλλογοι, να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις.

Ήδη από τα τέλη του 1800, καταγράφονται επίσημες αναμετρήσεις: η Ντέρμπυ αντιμετώπισε την Λίβερπουλ και την Γκλόσοπ το διήμερο του 1899, κερδίζοντας μάλιστα 3-2 και 4-1. Η παράδοση αγώνων, ανήμερα τα Χριστούγεννα, συνεχίστηκε, μέχρι την δεκαετία του 1950, με τα γειτονικά ντέρμπυ να προσελκύουν και το μεγαλύτερο αριθμό θεατών της χρονιάς. Για τελευταία φορά, πλήρη αγωνιστική είχαμε το 1957 (στην Σκωτία το 1971). Ενώ αγώνας της Div 1, διεξήχθη για τελευταία φορά στις 25/12/1965, ανάμεσα στην Μπλάκπουλ και την Μπλάκμπερν.


(Πηγή: Facebook / FourFourTwo)

Όμως κάτι οι έντονες διαμαρτυρίες πια των ποδοσφαιριστών και των μελών των συλλόγων, που ήθελαν έστω μια μέρα ξεκούρασης με τις οικογένειες τους, κάτι και τα θέματα μεταφοράς των οπαδών, με τα Δημόσια Μέσα, διέκοψαν το έθιμο. Πλέον ποδόσφαιρο υπάρχει μόνο στις 26/12, μία ακόμη αγωνιστική στις 28, και το «εορταστικό πρόγραμμα» ολοκληρώνεται την Πρωτοχρονιά. Στο σχετικό βίντεο που ετοίμασε η Guardian μπορείτε να δείτε τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του εθίμου.

Μισό...πρωτάθλημα

Η αγωνιστική της Boxing Day, συνήθως σηματοδοτεί το μέσον του πρωταθλήματος. Πολλές φορές, υπάρχει τεράστιο αγωνιστικό ενδιαφέρον, ακόμη και αν απουσιάζουν παιχνίδια των Big Four. Η πιο παραγωγική αγωνιστική, έγινε το 1963, με 66 (!) γκολ στην Πρώτη (τότε) Κατηγορία και μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα: Μπάρνλεϊ-Μάντσεστερ Γ. 6-1, Φούλαμ-Ιπσουιτς 10-1, Γουεστ Χαμ-Μπλάκμπερν 2-8.

Δύο μέρες μετά, που έγινε η επόμενη αγωνιστική, και τα ζευγάρια ήταν τα ίδια, με ανεστραμμένες έδρες (τακτική, που ακολουθήθηκε συχνά, ώστε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός για τους συλλόγους και λιγότερη καταπόνηση), και τα αποτελέσματα ήταν «ανάποδα»: Μπλάκμπερν-Γουέστ Χαμ 1-3, Μάντσεστερ Γ.-Μπάρνλεϊ 5-1, Φούλαμ-Ιπσουιτς 2-4.

Ο τίτλος του «πρωταθλητή χειμώνα», δεν σήμαινε μέχρι την τελευταία 10ετία και πολλά πράγματα στην Αγγλία, μάλλον με «κατάρα» έμοιαζε. Όμως τα τελευταία 10 χρόνια, η ομάδα που ήταν στην κορυφή τα Χριστούγεννα, τις περισσότερες φορές, πήρε τελικά και το πρωτάθλημα. Ένα ακόμη στοιχείο: ποτέ πρωταθλήτρια στην Premier League, δεν ήταν κάτω από την 6η θέση τα Χριστούγεννα.

Όπως και να χει, οι φίλαθλοι περιμένουν αγωνιώντας κάθε καλοκαίρι στην κλήρωση, το πρόγραμμα της Boxing Day. Είτε υπάρχει μεγάλο ντέρμπυ, είτε όχι, έχουν μάθει, ότι την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων θα την διασκεδάσουν με τον καλύτερο τρόπο, με τα ψώνια στα μαγαζιά και παρακολουθώντας με τα παιδιά τους, την αγαπημένη τους ομάδα.


(Πηγή: Facebook / Premier League)

Ακόμη όμως και αν επαναληφθεί η «μεγάλη Ψύχρα» του 1962, όταν ουσιαστικά ο χιονιάς παρέλυσε από το Χριστούγεννα μέχρι τον Μάρτιο, όλα τα πρωταθλήματα, η παράδοση της Boxing Day, θα διατηρηθεί, κόντρα στην υπόλοιπη «προοδευτική ποδοσφαιρική Ευρώπη.


(Πηγή: Facebook / Match of the Day)

Και βέβαια αποτελεί ένα μοναδικό τηλεοπτικό γεγονός. Σε όλο τον κόσμο, τα τηλεοπτικά δίκτυα που έχουν τα δικαιώματα αναμετάδοσης της Premier League ετοιμάζουν σπέσιαλ αφιερώματα και εκπομπές.

It's that day of the year again! The day when football fanatics from around the world sit in front of their TV sets to...

Δημοσιεύτηκε από Star Sports Football στις Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015


Εφέτος η 18η αγωνιστική θα γίνει στις 26/12 και ξεχωρίζει η αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την έκπληξη, πρωτοπόρο Λέστερ. Η 19η στις 28,29 & 30/12 με δύο μεγάλα ματς, Μάντσεστερ Γ.-Τσέλσι και Λέστερ-Μάντσεστερ Σίτυ και τέλος η 20η στις 2 & 3 /1.


(Πηγή: Facebook / Premier League)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ