ΕΛΛΑΔΑ

Η γρίπη σε έξαρση: Ανάγκη να χτιστεί μία πολιτική «μηδέν θανάτων», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ

Η γρίπη σε έξαρση: Ανάγκη να χτιστεί μία πολιτική «μηδέν θανάτων», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ

Καθώς η εποχική γρίπη αφήνει πίσω της νεκρούς και εκατοντάδες θύματα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και με αδιευκρίνιστο ακόμη εάν έχουμε φθάσει στο αποκορύφωμα της επιδημίας, είναι αδήριτη ανάγκη να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφόρηση και επαγρύπνηση.

Το CNN GREECE μίλησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργο Πατούλη για την εξέλιξη της επιδημίας. ο οποίος εμφανίζεται απόλυτος για το μείζον αυτό θέμα δημόσιας υγείας.

Από την στιγμή που έχουμε ακόμη και έναν θάνατο από γρίπη, οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και ενημέρωση όλοι οι πολίτες. Και ως πολίτες, και ως γιατροί, είμαστε υπέρ της Ιπποκράτειας φιλοσοφίας για μηδέν θανάτους και για ανάγκη να σώσουμε όλες τις ζωές, στο βαθμό που μπορούμε, τονίζει ο κ. Πατούλης και συνεχίζει:

«Υπογραμμίζουμε με κάθε ευθύνη, ότι δεν υπήρξε επιμελής ενημέρωση των διεθνών απόψεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Θα πρέπει η Πολιτεία να γνωρίζει από την αρχή του χειμώνα, ποιος είναι αναλυτικά ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να εμβολιασθούν, προκειμένου να σχεδιάσουμε την πολιτική των μηδέν θανάτων από γρίπη. Η πολιτική αυτή, αφορά φυσικά και τους υγειονομικούς, οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιάζονται χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις για το καλό το δικό τους και των ασθενών, ακολουθώντας όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα του ΠΟΥ».

Και μιλώντας για την γρίπη, όπως επισημαίνει ο συνομιλητής μας, ο ΙΣΑ στηρίζει σταθερά την πρόταση όχι στα αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη ασπίδα προστασίας, ωστόσο η αντιϊική θεραπεία είναι άμεση προτεραιότητα όταν ένας άνθρωπος νοσήσει από την γρίπη.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις 50.000 δόσεις εμβολίων που έρχονται (ήδη οι πρώτες 25.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου που παρήγγειλε ο ΕΟΦ έφθασαν την Παρασκευή), ο πρόεδρος του ΙΣΑ επαναλαμβάνει ότι είναι αναγκαίες έστω και τώρα, ωστόσο από την στιγμή που έχουμε ακόμη και έναν θάνατο από γρίπη, τίποτα δεν είναι... καλό.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέγραφε 56 θανάτους από την εποχική γρίπη και 226 σοβαρά κρούσματα. Από αυτά, τα 219 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα εισήχθησαν σε ΜΕΘ 40 νέα κρούσματα.

Η μέση ηλικία των ασθενών που έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ είναι 58 ετών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία από τους νοσούντες έχει προσβληθεί από το στέλεχος του ιού της γρίπης Α (Η1Ν1).

Πάντως όπως τόνισε πριν μία εβδομάδα στο CNN Greece ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ειδικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, αναμένουμε ένα δεύτερο κύμα γρίπης τον Μάρτιο, ενώ στην πραγματικότητα οι αριθμοί (τόσο σε νοσηλείες, όσο και σε απώλειες) είναι πολύ περισσότεροι, ίσως και πάνω από 5% από τους αριθμούς που εμφανίζονται μέχρι στιγμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ