ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Στα λευκά ντύθηκε η Ελλάδα, ψύχος στην Αττική την Πρωτοχρονιά

Καιρός: Στα λευκά ντύθηκε η Ελλάδα, ψύχος στην Αττική την Πρωτοχρονιά
EUROKINISSI

Στα λευκά ντύθηκε η Ελλάδα την Πρωτοχρονιά από το χτύπημα του χιονιά. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στις εθνικές οδούς και τα οδικά δίκτυα ενώ εκατοντάδες οδηγοί και οικογένειες ταλαιπωρήθηκαν για πολλές ώρες κι ενώ μετακινούνταν για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους. "Ήλιο με δόντια" και παγετό προβλέπει η ΕΜΥ για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε τους οδηγούς εξαιτίας της σημερινής κακοκαιρίας με ουρές οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, έξω από τις Ράχες Φθιώτιδας από τη Λαμία προς τη Λάρισα οι οδηγοί παρέμειναν μέσα στα αυτοκίνητά τους επί ώρες το μεσημέρι εξαιτίας του γεγονότος ότι "δίπλωσαν" νταλίκες δίχως αλυσίδες στο παγωμένο οδόστρωμα στις 12:00 το μεσημέρι.

Οι αρχές έκλεισαν την κυκλοφορία για δυο ώρες στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη ενώ η ουρά των αυτοκινήτων υπολογίζεται ότι έφθασε στα 30 χιλιόμετρα, μέχρι τα διόδια της Πελασγίας. Τελικά απεγκλωβίστηκαν τα εκατοντάδες οχήματα που είχαν παγιδευτεί από το 238ο έως το 260ο χλμ και μετά από πολύωρες προσπάθειες και "επιστράτευση" εκχιονιστικών και γερανών, η κυκλοφορία διοχετεύτηκε μέσα από το παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν και στους Αγίους Θεοδώρους της Μαγνησίας αλλά και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας στην Πιερία καθώς νταλίκα δίπλωσε νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Υπό αυτές τις συνθήκες η τροχαία χρειάστηκε να ακινητοποιήσει όλα τα βαριά οχήματα απαγορεύοντας τους τη διέλευση από τα στενά των Τεμπών ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν προς όφελος της κυκλοφορίας τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Η αναμονή των οδηγών έφθασε ακόμη και τις δύο ώρες.

H πρόβλεψη του καιρού για την Πρωτοχρονιά

Βελτίωση του καιρού προβλέπει για σήμερα, Πρωτοχρονιά, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στην Αττική θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και τα βόρεια, ωστόσο από το μεσημέρι και έπειτα, ο καιρός θα είναι αίθριος.

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία, όμως, αναμένεται να φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Σάββατο 02/01/2016:
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα νότια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Χιονόνερο ή ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά. Αναμένονται καταιγίδες στα νησιά του Ιουνίου, τη Δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα δυτικά και νότια τοπικά βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Σταδιακά το απόγευμα και από τα δυτικά, θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με τάση ενίσχυσης.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Ωστόσο, ο παγετός θα είναι έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
Κυριακή 03/01/2016:
Η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα εκδηλωθούν στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Σταδιακά θα μεταφερθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Και την Κυριακή αναμένεται να πέσουν χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Οι άνεμοι στα πελάγη αναμένεται να φτάσουν στα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ!
Στα κεντρικά και νότια, η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια.
Δευτέρα 04/01/2016:
Άστατος προβλέπεται ο καιρός με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα. Τα χιόνια θα εξακολουθήσουν στα κεντρικά και βόρεια, ορεινά και ημιορεινά. Μάλιστα, τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Στα πελάγη οι άνεμοι τοπικά θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογο μεταβολή.
Τρίτη 05/01/2016:
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα. Ο χιονιάς θα επιμείνει στα κεντρικά και βόρεια, ορεινά και ημιορεινά! Οι άνεμοι στα πελάγη αναμένεται να φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογο μεταβολή.
Την Τετάρτη (06/01/2016) ημέρα εορτασμού των Θεοφανείων, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα. Λίγα χιόνια αναμένεται να πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί από 4 έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογο μεταβολή...

Συστάσεις προς τους πολίτες

Η Γ.Γ.Π.Π. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Διαβάστε ακόμη

Ουρές χιλιομέτρων από ακινητοποιημένα οχήματα στην χιονισμένη εθνική οδό
Οι 10 περιοχές της Ελλάδας με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες
Ο καιρός σε όλη τη χώρα τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ