ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Σε πτώση τα διεθνή χρηματιστήρια, «ψηλά» το πετρέλαιο

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Σε πτώση τα διεθνή χρηματιστήρια, «ψηλά» το πετρέλαιο
Φωτογραφία αρχείου AP / Richard Drew

Υψηλές ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων και έντονη ανησυχία στον επενδυτικό κόσμο προκάλεσε την Παρασκευή η ανακοίνωση του Ιράν ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για το θάνατο του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασής του, ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρέθηκε να καταγράφει απώλειες περίπου 200 μονάδων, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να προσανατολίζονται σε πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, πλέον η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στα Στενά του Ορμούζ, τη θαλάσσια στενωπό που εκτείνεται στη Μέση Ανατολή, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ως προς το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής, δεδομένης της έντασης που υπάρχει στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις.

Ειδικότερα, στις 19:17 ώρα Ελλάδας, το αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραφε απώλειες 0,63%, διαμορφούμενος στις 28.686,98 μονάδες, με τραπεζικούς τίτλους όπως η Bank of America και η Citigroup να παρουσιάζουν πτώση άνω του 1%.

Περίπου εννέα από τους 11 κλάδους του δείκτη S&P βρίσκονταν στο «κόκκινο».

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX κατέγραφε πτώση 1,25% στις 13.219,24 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC-40 σημείωνε οριακά κέρδη 0,04%, στις 6.044,16 μονάδες.

IRAN map 01 2020 01 copy copy copy

«Ράλι» ανόδου για το πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, στις αγορές εμπορευμάτων ο «μαύρος χρυσός» διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στην προσφορά πετρελαίου της περιοχής.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent σημειώνει άνοδο κατά +3,02% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 68,25 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε αναρριχηθεί στα 69,16 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2019.

Αναφορικά με το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 2,89% στα 62,95 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά τα 63,84 δολ. ανά βαρέλι, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου του περασμένου έτους.

Οι αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το τοπίο που διαμορφώνεται στον Κόλπο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και θεωρούν ότι μπορεί να πληγεί η προσφορά.

Οι εξελίξεις στον Κόλπο οδηγούν σε ράλι το πετρέλαιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ