ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Προς αποκλιμάκωση η κρίση με το Ιράν

Ανάλυση CNNi: Προς αποκλιμάκωση η κρίση με το Ιράν
AP / Evan Vucci

Τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του προς τον αμερικανικό λαό, καταδεικνύουν πως δεν θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση από πλευράς Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν, σημειώνει το CNNi σε ανάλυσή του. 

Σύμφωνα με το αμερικάνικο δίκτυο, η στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος της.

Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να δώσει έμφαση μόνο στην «ελάχιστη ζημιά» που προκλήθηκε από τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, ωστόσο ο ίδιος είχε μόνο μία πρακτική απάντηση: Περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα περιλαμβάνουν οι νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και πώς θα αυξηθεί η πίεση προς το ιρανικό καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι κυρώσεις είχαν ανακοινωθεί και στον απόηχο των επιθέσεων στα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας το 2019, ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τι αντίκτυπο θα έχουν στην ήδη πληγείσα ιρανική οικονομία.

Εξάλλου, ο Τραμπ απεύθυνε έκκληση στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία να υποστηρίξουν τη στρατηγική της πίεσης εναντίον του Ιράν και «να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης», ενώ, παράλληλα, κάλεσε το ΝΑΤΟ να διαδραματίζει στο εξής πιο ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε, ήδη από την αρχή του διαγγέλματός του προς τον λαό των ΗΠΑ, ότι το Ιράν δεν έχει ποτέ στην κατοχή του πυρηνικά όπλα και η συμφωνία που επρόκειτο να αποτρέψει κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα εξασφάλισε τα χρήματα, ώστε η Τεχεράνη να αποκτήσει τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις επιλογές μας», συνέχισε ο Τραμπ.

Μια άμεση στρατιωτική απάντηση δεν φαίνεται να είναι μία από αυτές, εκτιμά το CNNi.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ