ΕΛΛΑΔΑ

Προανακριτική: Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» - Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή

Προανακριτική: Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» - Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ούτε η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή και όπως και στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη», διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής το οποίο, όπως και χθες, Τρίτη, δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

Μάλιστα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ κάνοντας λόγο για «φιάσκο».

Δεν πρόκειται για αποχώρησή του από το κλιμάκιο της προανακριτικής απλά, όπως είπε, βαρέθηκε να περιμένει και σημείωσε ότι το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι βουλευτές.

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Μοναδική σκευωρία η προσπάθεια να μετατραπούν οι θύτες σε θύματα

Σημειώνεται πως η κατάθεση «Κελέση» ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 το απόγευμα στη ΓΑΔΑ, όμως με επιστολή που είχε επιδώσει προ ημερών στα μέλη της Επιτροπής, δήλωσε ρητώς ότι δεν επιθυμεί να προσέλθει.

Η «Αικατερίνη Κελέση» είχε επικαλεστεί ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρέωση της εμπιστευτικότητας και ζητούσε ανάκληση της κλήτευσής της.

Μάλιστα, την επιστολή της την έχει στείλει στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων, τον αντιεισαγγελέα κ. Σοφουλάκη, την Ελένη Τουλουπάκη και την αρμόδια επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΕΛ.ΑΣ: Δεν φυλάσσονταν ούτε παρακολουθούνταν

Αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η αστυνομία διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σφοδρή αντιπαράθεση για τον «Σαράφη»

Νωρίτερα, η «εξαφάνιση» και του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» δημιούργησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση για ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ στην αντεπίθεση πέρασαν και τα μέλη της επιτροπής από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές προερχόμενοι από τα δύο αυτά κόμματα ζήτησαν να προσαχθεί βιαίως στην ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης», κλιμακώνοντας τη σύγκρουση.

Ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής, Θάνος Πλεύρης, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έξω από τη ΓΑΔΑ και αφού ήταν πλέον προφανές ότι δεν θα ερχόταν προς εξέταση ο προστατευόμενος μάρτυρας, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας υπάρχει υποχρέωση μαρτυρίας. Αρνήθηκε ο ίδιος να εξεταστεί με το ίδιο καθεστώς που εξετάστηκε από τη Δικαιοσύνη την τελευταία φορά και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του. Πιο σκληρός ήταν ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος υπαινίχθη εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας προστατεύτηκε από εκείνους που θέλουν να ελέγξουν τους «αρμούς της εξουσίας».

Πριν από την εξαφάνιση του προστατευόμενου μάρτυρα, είχε προηγηθεί πανδαιμόνιο στην επιτροπή, μετά την αιφνίδια επίσκεψη του Δημήτρη Τσοβόλα συνηγόρου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που ζήτησε εξαίρεση του Θανάση Πλεύρη.

Εξαίρεση του Πλεύρη ζήτησε ο Τσοβόλας

Ο λόγος που ο κ. Τσοβόλας επικαλείται για να ζητήσει την εξαίρεση του βουλευτή της ΝΔ από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, είναι επειδή ο κ. Πλεύρης, πριν από λίγες ημέρες, είχε παραστεί ως συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε δίκη που σχετίζεται με την Novartis. Επομένως, με βάσει το νόμο, δεν μπορεί να είναι και εξεταστής και εξεταζόμενος.

Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν στελέχη της πλειοψηφίας της επιτροπής, είχε στόχο να κωλυσιεργήσει τις διεργασίες και την όλη διαδικασία που απαιτείται ώστε να μην καταθέσουν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τον τρόπο που έχει αποφασίσει η Επιτροπή: Χωρίς «κουκούλες», χωρίς δηλαδή κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, αλλά με τα κωδικά τους ονόματα.

Αφού ο Δημήτρης Τσοβόλας κατέθεσε το αίτημα στην Επιτροπή, αμέσως σήμανε συναγερμός και συγκλήθηκε εκτάκτως στις 14:00 το μεσημέρι. Το αίτημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης απορρίφθηκε μέσα σε κλίμα έντασης.

Ο Θάνος Πλεύρης φέρετε να είπε, κατά τη συνεδρίαση, ότι η «υπόθεσή της εξαίρεσης μου έχει κριθεί με την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ». Αντίθετα ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλος της επιτροπής Σπύρος Λάπας ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία εξέτασης προστατευόμενων μαρτύρων μέχρι να εξεταστεί το αίτημα Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση του Θ.Πλεύρη.

Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι απώτερος σκοπός του αιτήματος είναι να μην εξεταστούν σήμερα και αύριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες. ενώ από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το κόμμα τους είναι παγίως αντίθετο σε πρόταση εξαίρεσης μελών της επιτροπής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση και αρνήθηκε να προσέλθει στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Έξι πήγαν στη ΓΑΔΑ

Αν, ωστόσο, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» επισκεπτόταν τη ΓΑΔΑ για να καταθέσει θα είχε απέναντί του, έξι μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς κινητά τηλέφωνα και με τη δυνατότητα να κρατούν μόνο γραπτές σημειώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι βουλευτές έδωσαν όρκο εμπιστευτικότητας για να μην αποκαλύψουν το πραγματικό όνομα του μάρτυρα.

Τσίπρας: Θα καταγγείλουμε στην ΕΕ τη θεσμική εκτροπή

Στο μεταξύ, η σύγκρουση Τσίπρα και κυβέρνησης κλιμακώνεται έπειτα από όλες αυτές τις εξελίξεις.

«Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμάρα, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν», ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει:

«Όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του Κράτους Δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων.

»Αλλά το πιο σημαντικό: Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.

Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

»Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη.

»Ευθύνες τεράστιες όμως έχει και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να καταγγείλει την θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και στον ελληνικό λαό.

«Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμάρα, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μια χώρα δικαιοσύνης» καταλήγει ο τέως πρωθυπουργός.

Πέτσας: Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται ο κ. Τσίπρας

Προτού καν προλάβει να γίνει γνωστή η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στα κοινωνικά δίκτυα ήλθε η άμεση απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα:

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει όχι μόνο σε ύβρεις αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία».

Με την ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας, συνεχίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «επιβεβαιώνει ότι όσα είπε περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός».

«Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο» καταλήγει ο κ. Πέτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ