ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δύο ασθενείς σε ΜΕΘ - Πρώτο εξιτήριο για το πρώτο κρούσμα

Κορωνοϊός: Δύο ασθενείς σε ΜΕΘ - Πρώτο εξιτήριο για το πρώτο κρούσμα
INTIME NEWS

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύoνται δύο ακόμα ασθενείς, σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, μετά τον πρώτο θάνατο στη χώρα μας από τον κορωνοϊό, που χαρακτηρίζεται πλέον πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να λάβει εξιτήριο από το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Διασωληνωμένος σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ΑΧΕΠΑ ο 53χρονος εργαζόμενος του Νοσοκομείου Καστοριάς, ο οποίος μεταφέρθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι πρόκειται για «ορφανό» κρούσμα, δηλαδή δεν είναι σαφές από πού κόλλησε τον ιό.

Δεύτερος ασθενής, ο οποίος πάσχει από πνευμονία και νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ, σε θάλαμο χαμηλής πίεσης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σίμος Μεταλλίδης, υπεύθυνος του Κέντρου Αναφορά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, συνολικά νοσηλεύονται οκτώ άτομα με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Για τους άλλους έξι ασθενείς η κατάστασή τους κρίνεται καλή και όπως τόνισε ο κ. Μεταλλίδης «μένει να αποφασίσουμε ιατρικά, ποια ημέρα θα είναι έτοιμοι για να πάρουν εξιτήριο και να συνεχίσουν κατ’ οίκον τη θεραπεία τους».

Το άλλο κρούσμα, του οποίου η κατάσταση της υγειάς του κρίνεται επίσης πολύ σοβαρή, νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θερεπείας, μετά από επιπλοκή σοβαρής πνευμονίας.

Για τις 14:00 έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Υγείας, η συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι στιγμής συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 99 και πρόκειται για 95 Έλληνες και 4 υπηκόους ξένων χωρών.

Πρώτο εξιτήριο από το ΑΧΕΠΑ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να λάβει εξιτήριο από το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

H 38χρονη επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία επέστρεψε από επαγγελματικό ταξίδι στο Μιλάνο, ανακοινώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου πως είναι το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα μας. Η γυναίκα εμφάνιζε ήπια συμπτώματα και ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Ως φορέας η 38χρονη μετέδωσε τον ιό σε αρκετά άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή, ανάμεσά τους ήταν και ο γιος της, που επίσης παρουσίασε ήπια συμπτώματα.

Η θεραπεία της, όπως και του γιου της, θα συνεχιστεί για περίπου δέκα ημέρες μετά το εξιτήριο, καθώς σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος.

Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας κορωνοϊού

Ο 66χρονος εκπαιδευτικός νοσηλεύοταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου από τις 2 Μαρτίου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 3.15, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

O 66χρονος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 4 Μαρτίου, καθώς εμφάνισε συμπτώματα πνευμονίας όταν επέστρεψε από την εκδρομή. Ήταν ο πρώτος από τους συνολικά 54 εκδρομείς που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό.

Διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου και το πρωί της περασμένης Τρίτης παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

Ο δεύτερος ασθενής νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας

Στην ΠΝΠ περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού και συνοψίζονται ως εξής:

  • Αναστολή καταβολής ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις.
  • Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων.
  • Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
  • Έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας.
  • Άδεια ειδικού σκοπού δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διευκολύνσεις.
  • Αναβολή των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
  • Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επίδομα στέγασης - Αναστολή προθεσμιών διαδικασίας χορήγησης επιδόματος γέννησης.
  • Θέματα συμβάσεων του υπουργείου Οικονομικών.
  • Παράταση αναστολής καταβολής ΦΠΑ για πληγείσες επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC».
  • Κατεπείγουσες διατάξεις για τη λειτουργία δήμων και Περιφερειών κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
  • Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.
  • Ρυθμίζονται ζητήματα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Παράταση ισχύος αδειών διαμονής, λόγω εξαιρετικών αναγκών.
  • Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών έκτακτων προμηθειών για κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας.
  • Προσωπικό κλάδων υγείας.
  • Διάθεση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  • Ματαίωση παρελάσεων.
  • Μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων.

Διαβάστε ολόκληρη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Οδηγίες... απομόνωσης στο σπίτι

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και την αυστηρή τήρηση σε ατομικό επίπεδο κανόνων υγιεινής επιβάλλει η ταχέως εξελισσόμενη πανδημία του κορωνοϊού Covid-19.

«Με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι», τονίζουν οι επιστήμονες, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα συνιστούν προσοχή και δίνουν οδηγίες για απομόνωση ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κοροναϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας).

Ως «επαφή» κρούσματος λοίμωξης Covid-19 ορίζεται άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα και είχε ή ενδέχεται να είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα λοίμωξης Covid-19.

Οδηγίες

Οι πολίτες που ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους με θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.

Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

  • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
  • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
  • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
  • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
  • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
  • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ στο 1135, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να λάβει οδηγίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ