ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα
CNN Greece

Επεισόδια στην Πλατεία Καραϊσκάκη μεταξύ αστυνομίας και αγροτών όταν δυνάμεις των ΜΑΤ σταμάτησαν αγροτικό αυτοκίνητο που κουβαλούσε αγροτικά προϊόντα και υλικά για την κινητοποίηση των αγροτών.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ, Νικολέττα Παπάζογλου

Περίπου 500 αγρότες έφυγαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πήγαν στην πλατεία Καραϊσκάκη όπου σημειώθηκαν επεισόδια με τν αστυνομία.

Από το πρωί, χίλιοι περίπου αγρότες βρίσκονται από το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αίτημα να τους επιτραπεί δίωρη συμβολική κατάληψη.

Οι αγρότες ζητούν να δούν τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος όμως δεν βρίσκεται στο υπουργείο.

Διαπραγματεύονται με την αστυνομία να τους επιτραπεί συμβολική κατάληψη του υπουργείου για δύο ώρες και ζητάνε την απομάκρυνση των ΜΑΤ από τον χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισαν να προβούν σε στάση εργασίας προκειμένου να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις αγροτών-αστυνομίας.

Μικρή ένταση επικράτησε λίγο πριν τις 9 και στον Ισθμό της Κορίνθου καθώς η Αστυνομία απαγορεύει στους περίπου 1000 αγρότες που βρίσκονται εκεί να προχωρήσουν προς την Αθήνα

Μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος του μπλόκου Κορίνθου, Φιάκας Παναγιώτης επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη πληροφορία και ενημέρωσε ότι μόλις φτάσουν στον ισθμό και οι υπόλοιποι αγρότες της Πελοποννήσου θα ξεκινήσει η συνέλευση όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο συνέχισης των κινητοποιήσεών τους.

[Νωρίτερα]

Με τον ηλεκτρικό κατευθύνονται οι αγρότες της Κρήτης προς την Πλατεία Ομονοίας και από εκεί στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου θα προχωρήσουν σε κατάληψη.

hlektriko2

Από νωρίς, στις 5:30 το πρωί, οι πρώτοι 300 Κρητικοί αγρότες απο τα Χανιά αποβιβάστηκαν από το πλοίο Βlue Star Galaxy ενώ με δεύτερο πλοίο στις 7:00 έφτασαν και οι υπόλοιποι 500 περίπου.

krithkoi

Στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής επικρατεί ηρεμία ενώ η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι περιορισμένη με μία μόνο κλούβα ΜΑΤ να βρίσκεται στην περιοχή.

stavros

Οι αγρότες που βρίσκονται στον κόμβο Μαρκοπούλου έχουν ανακοινώσει ότι ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός από τις 12 μέχρι τις 8 το βράδυ ενώ νωρίτερα το πρωί ξεκίνησαν από τη Λάρισα, μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία, 20 περίπου τρακτέρ τα οποία υπολογίζεται να βρίσκονται στην Αθήνα μετά τις 3 το μεσημέρι.

markopoulo

«Φρούριο» η Αθήνα

Πάνω από 5000 αστυνομικοί θα επιστρατευτούν για τα αγροτικά και όχι μόνο συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή και το Σάββατο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που αναφερόταν στην πρόθεση των αγροτών να εισέλθουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, εντολή της ΕΛ.ΑΣ. είναι να «μην περάσει κουνούπι».

Μάλιστα οι έλεγχοι της αστυνομίας έχουν επεκταθεί και σε τρένα και νταλίκες προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν τρακτέρ με προορισμό την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, στα μπλόκα των αγροτών επικρατεί αναβρασμός με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση στην πρωτεύουσα.Τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά από τις εννιά το βράδυ για να διευκολυνθούν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση στο CNN Greece τoυ Παναγιώτη Φιακά από το μπλόκο Κορίνθου, πως σε περίπτωση που μπλοκαριστεί η μετακίνησή των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας θα ξεκινήσουν «πόλεμο». Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά «πόλεμο θέλουν, πόλεμο θα έχουν».

Την Παρασκευή το απόγευμα οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Βάθης , στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από εκεί θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα υπό την συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ άγνωστο είναι πόσο θα παραμείνουν εκεί.
Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει καλέσει και η ΑΔΕΔΥ η οποία προγραμματίζει συγκέντρωση αύριο στις 17:00 στην πλατεία Κλαύθμωνος.

Το Σάββατο το πρωί, οι αγρότες θα ξαναβρεθούν στο Σύνταγμα κλιμακώνοντας την κινητοποίηση τους. Την ίδια στιγμή το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Η αστυνομία από την πλευρά της έχει εντολές να απαγορέψει την είσοδο σε τρακτέρ στην πρωτεύουσα. Για αυτό το λόγο θα υπάρχουν κλούβες των ΜΑΤ στα διόδια της Ελευσίνας, των Αφιδνών, του Χαϊδαρίου, αλλά και σε Άλιμο, Αγία Παρασκευή , όπως και στο Λιμάνι Πειραιά.

Επιπλέον, θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε σημεία όπως στους στύλους του Ολυμπίου Διός, αλλά και τις υπόλοιπες εισόδους του δήμου Αθηναίων.

mat agrotes

Τρακτέρ μέσα σε νταλίκες ψάχνει η αστυνομία

Για όλη αυτή την κινητοποίηση από πλευράς αστυνομίας πραγματοποιούνται διαδοχικές τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στις αστυνομικές διευθύνσεις της επικράτειας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε φορτηγά και τρένα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μεταφέρουν τρακτέρ με σκοπό να μπουν «καμουφλαρισμένα» στην Αθήνα.

Η κάθε αστυνομική διεύθυνση θα είναι αυτή που θα έχει τον πρώτο λόγο για να σταματήσει τα τρακτέρ, ενώ κλούβες των ΜΑΤ θα υπάρχουν στα διόδια της Ελευσίνας, των Αφιδνών, του Χαϊδαρίου, αλλά και σε Άλιμο, Αγία Παρασκευή όπως και στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιπλέον, θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ