ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση ελικοπτέρου: Ποια ήταν η τελευταία αποστολή του

Πτώση ελικοπτέρου: Ποια ήταν η τελευταία αποστολή του
EUROKINISSI

Ποια ήταν η τελευταία και μοιραία αποστολή του ελικοπτέρου ΑΒ 212 του Πολεμικού Ναυτικού; Μια αποστολή με ρίσκο. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου κατόρθωσε να την εκτελέσει κατά το ήμιση. 

Η “αποκάλυψη” μιας πυραυλακάτου που “έπαιζε” το ρόλο του εχθρού στάθηκε μοιραία για το πλήρωμα του ελικοπτέρου 28 του Πολεμικού Ναυτικού. Οι ρεαλιστικές συνθήκες με τις οποίες το ελικόπτερο έκανε την νυχτερινή πολεμική επιχείρηση είχε έτσι κι αλλιώς μεγάλο ρίσκο που αντισταθμιζόταν από την εμπειρία του πληρώματος του ελικοπτέρου. Η προσπάθεια να παραμείνει το ελικόπτερο “αόρατο” από την “εχθρική” πυραυλάκατο, μένοντας όσο το δυνατόν περισσότερο κρυμμένο πίσω από τον ορεινό όγκο στην Κίναρο, στάθηκε τελικά μοιραία.

Ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης με 1300 ώρες πτήσης και ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανός περίπου με τις ίδιες ώρες είχαν μεγάλη εξοικείωση με τέτοιου είδους αποστολές. Μαζί τους ο νεότερος αλλά πολύ ικανός ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

•Περίπου στις 1.45 το ελικόπτερο 28 του ΠΝ απονηώθηκε από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ. To ελικόπτερο θα έπρεπε να αποκαλύψει τις θέσεις όσο το δυνατόν περισσότερων “εχθρικών” πλοίων. Η πτήση υπολιγίστηκε ότι θα κρατήσει περίπου 2 με 2,5 ώρες!

•Περίπου μια ώρα μετά το ελικόπτερο 28 του ΠΝ έχει εκτελέσει τη μισή αποστολή. Επόμενος στόχος προς αποκάλυψη μια πυραυλάκατος “αγκιστρωμένη” στην Κίναρο. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου, έπρεπε να την “αποκαλύψει” χωρίς να εντοπιστεί από τα ραντάρ της. Η επιλογή του πληρώματος ήταν να πετάξει σε χαμηλότερο ύψος από τον ορεινό όγκο που βρισκόταν μπροστά τους,ώστε να παραμείνει “αόρατο” για όσο το δυνατόν περισσότερο . Προσεγγίζοντας στο βράχο με γρήγορη άνοδο θα περνούσε την κορυφή. Διαδικασία που έχει πάντα κινδύνους. Ακριβώς σ΄ αυτό το σημείο κάτι δεν πήγε καλά.

Στις 02.45, το ελικόπτερο προσκρούει λίγα μέτρα από την κορυφή και το πλήρωμά του σκοτώνεται ακαριαία.

Στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς που λάμβανε την “αποτύπωση” των πληροφοριών που αποκάλυπτε το ελικόπτερο για τις “εχθρικές θέσεις” το στίγμα χάθηκε ξαφνικά. Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία και αυτό προκάλεσε άμεσα συναγερμό από τον κυβερνήτη της φρεγάτας που κατάλαβε ότι κάτι πήγαινε στραβά.

Διαβάστε ακόμη
Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας οι 3 σοροί των χειριστών του ελικοπτέρου
Πτώση ελικοπτέρου: Εντοπίστηκε η σορός και του τρίτου αξιωματικού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ