ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Θα καθυστερήσει η άρση των μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Θα καθυστερήσει η άρση των μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες όσο υπάρχει διασπορά του ιού», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείυ Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε επίσης ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας και όλοι όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν τα μέτρα. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από ηλικιωμένο για να πει ότι είναι επικίνδυνο να ανοίξουμε τις επαφές για τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους.

«Είναι επικίνδυνο για τους ίδιους και δυστυχώς δεν θα ήταν σωστό σε αυτή τη φάση να δουν και να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους», δήλώσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει πολύ σύντομα», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο είναι χαμηλό το επίπεδο της ανοσίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Επιτροπή δεν είναι προφήτες για να γνωρίζει ακριβώς πότε θα τελειώσει η πανδημία, όμως καθώς η δραστηριότητα της νόσου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, ενδέχεται να καταφέρουμε σύντομα να «ανοίξουμε τις πόρτες μας στους ηλικιωμένους».

«Αν τα μέτρα δουλέψουν και δεν έχουμε διασπορά στην κοινότητα θα έρθει σύντομα αλλά όχι πολύ σύντομα. Δεν θέλω τα πω πότε. Δεν είμαστε προφήτες. Θα δούμε δεδομένα και αποφασίζουμε».

Όπως εξήγησε, αυτό δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς στη χώρα υπάρχει μικρό επίπεδο ανοσίας και έτσι δεν μπορούμε να «ανοίξουμε εύκολα τις πόρτες στις μεγάλες ηλικίες, διότι κινδυνεύουν». Αυτό θα καταστεί δυνατό όταν θα υπάρχει μηδενική κίνηση του ιού στη χώρα, δηλαδή κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα επί μία εβδομάδα, ή όταν θα υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο.



Στους 105 οι θάνατοι στην Ελλάδα

Στα 2.207 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν 15 νέα. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανέρχονται στους 105 καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθαναν ακόμη τρεις άνθρωποι. Παράλληλα, από το Μ. Σάββατο έως τη Δευτέρα του Πάσχα, ανακοινώθηκαν δύο νέα αυστηρά μέτρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Από τους νεκρούς, οι 29 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 89,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ακόμη 69 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, με το 83% να έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.

Παράλληλα, 33 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έως σήμερα, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.109.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 526.000 άνθρωποι ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 137.906 θάνατοι.

Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους περισσότερους θανάτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ