ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι πάσχουν από πίεση

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι πάσχουν από πίεση
INTIME NEWS

Ειδική αναφορά στην επίδραση των φαρμάκων που αφορούν στην αρτηριακή υπέρταση σε περιστατικά του κορωνοϊού έκανε το απόγευμα του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας είπε πως «τα φάρμακα αυτά δεν φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία στη μόλυνση από Covid – 19 ή να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά με την ασθένεια, σύμφωνα με τρεις μεγάλες μελέτες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στο υψηλής επιστημονικής απήχησης περιοδικό New England Journal of Medicine, ένα από τα καλύτερα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΟΔΥ χαρακτήρισε «θετικά» τα συγκεκριμένα νέα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα.

«Η έρευνα αφορούσε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες των φαρμάκων αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης καταρχάς, όπως η ραμιπρίλη, η λισινοπρίλη και όλα τα φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία – προσοχή όχι η εμπορική – τελειώνει στο τελικό συνθετικό "-πρίλη". Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα των αναστολέων του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης – τα γνωστά στους ιατρικούς κύκλους ως ARBS – τα οποία περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η βαζαρτάνη και η λοζαρτάνη και γενικά φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία– προσοχή όχι η εμπορική – τελειώνει στο τελικό συνθετικό "-σαρτάνη"», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, τόνισε πως τα φάρμακα αυτά αφορούν και διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους δίνονται για νεφροπροστασία.

«Υπήρχε, λοιπόν, η θεωρητική ανησυχία από μελέτες πειραματόζωα που σε αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης που καλείται Η2 και η οποία είναι η "πόρτα" που χρησιμοποιεί, κατά κάποιον τρόπο, ο ιός όταν επιτίθεται στα ανθρώπινα κύτταρα, για να τα προσβάλει. Υπό το δεδομένο ότι οι άνθρωποι με υπέρταση ήταν στις ομάδες κινδύνου, υπήρχε ανησυχία πως η άνθρωποι που λαμβάνουν όλα αυτά τα φάρμακα ενδεχομένως κινδυνεύουν περισσότερο και έχουν αυξημένη ευαισθησία στη νόσο. Ωστόσο, από την άλλη μεριά, ήταν γνωστό ότι περισσότερα επίπεδα τέτοιας πρωτεΐνης στον οργανισμό, θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή από τον ιό, μια κατάσταση που οδηγούσε σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, κάτι που έλεγαν οι επιστήμονες πως είναι σίγουρα θετικό», συνέχισε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα, πάντα με τον καθηγητή Τσιόδρα, «τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν πως δεν υπάρχει διαφορά στην πιθανότητα νόσου μεταξύ των ασθενών που έπαιρναν τα φάρμακα και αυτών που δεν τα έπαιρναν. Τα ευρήματα των τριών μελετών έρχονται ως ανακούφιση για εκατομμύρια ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση και είχαν ερωτήματα εάν έπρεπε να συνεχίσουν ή όχι τη θεραπεία τους».

Όπως είπε, «το lockdown έφερε αύξηση των κρουσμάτων αρτηριακής πίεσης κυρίως λόγω του στρες και του εγκλεισμού στο σπίτι, της έλλειψης σωματικής άσκησης ή των διαφορετικών διατροφικών συνηθειών».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, «όσοι παίρνουν τα παραπάνω φάρμακα ή άλλα φάρμακα που αφορούν στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων (π.χ. στατίνες) θα πρέπει να τα συνεχίσουν».

Όπως είπε, εξάλλου, τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα έχουν καταδείξει ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Κορωνοϊός: Τρεις νέοι θάνατοι - Στους 143 οι νεκροί στη χώρα μας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ