ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συνελήφθη σε διαδήλωση η κόρη του δημάρχου της Νέας Υόρκης

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συνελήφθη σε διαδήλωση η κόρη του δημάρχου της Νέας Υόρκης
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, η κόρη του Κιάρα ντε Μπλάζιο και η σύζυγός του Σιρλειν ΜακΚρεϊ (Φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Julio Cortez)

Η κόρη του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου κατά τις διαδηλώσεις για την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Η 25χρονη Κιάρα ντε Μπλάζιο συνελήφθη για παράνομη συνάθροιση και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφέθηκε ελεύθερη στη συνέχεια.

Μετά τη σύλληψή της, ο ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι νιώθει θαυμασμό και περηφάνια για την κόρη του: «Αγαπώ βαθιά την κόρη μου. Την εκτιμώ, είναι τόσο καλός άνθρωπος. Θέλει να κάνει μόνο καλό στον κόσμο. Θέλει να δει έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο», ανέφερε και συνέχισε: «Είμαι περήφανος για εκείνη που νοιάζεται τόσο πολύ που ήταν πρόθυμη να βγει εκεί έξω και να κάνει κάτι γι’αυτό».

Όταν έμαθε για τη σύλληψή της μαζί με τη σύζυγό του, ζήτησαν από την Κιάρα να τους εξηγήσει ολόκληρη την ιστορία.

«Μου εξήγησε λεπτομερώς τι συνέβη, δρούσε ειρηνικά», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ό,τι έκανε ήταν στο πνεύμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Η σύλληψή της έγινε την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, σε διαδηλώσεις για την αστυνομική βία κατά μαύρων πολιτών, οι οποίες πολλές φορές γίνονται βίαιες.

Σύμφωνα με το CNNi, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στην πόλη Ντάβενπορτ της Αϊόβα κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ τη ζωή του από αστυνομικά πυρά έχασε και ένας άνδρας στο Λούισβιλ στο Κεντάκι.

Αστυνομικοί στο Ντάβενπορτ δέχτηκαν επίθεση από ομάδα διαδηλωτών το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Πολ Σικόρσκι.

Υπενθυμίζεται πως τις περασμένες ημέρες έχασαν τη ζωή τους τρεις ακόμη άνθρωποι -ένας 21χρονος στο Ντιτρόιτ, ένας άνδρας στην Ινδιανάπολη της Ιντιάνα και ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Στη Νέα Υόρκη, ειρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια της μέρας, με διαδηλωτές που μαγνητοσκοπούσαν αξιωματικούς που γονάτιζαν μαζί τους -αναπαριστώντας τον τρόπο με τον οποίο ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε από τον λευκό –πρώην πλέον- αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο, σημειώθηκαν επεισόδια με διαδηλωτές να πετούν διάφορα αντικείμενα στους αστυνομικούς και να καίνε αυτοκίνητα.

Ο ντε Μπλάζιο σχολίασε τις διαμαρτυρίες το Σαββατοκύριακο. Σε μήνυμά του που απηύθυνε μέσω του twitter, δήλωσε ότι «ο δομικός ρατσισμός στοιχειώνει τη ζωή των έγχρωμων ανθρώπων».

«Αυτό που βλέπουμε είναι υπερχείλιση λόγω αδικιών δεκαετιών. Βλέπω το δικό μου προνόμιο και μπορώ να καταλάβω μόνο τόσα πολλά. Ξέρω αρκετά για να πω για τη μαύρη κοινότητα ότι κάθε μέρα τη διαπερνά ο ρατσισμός. Θα κάνουμε καλύτερα», σημείωσε ο ίδιος.

Την Κυριακή ο ντε Μπλάζιο περπάτησε σε διάφορα σημεία της πόλης με μέλη του δημοτικού συμβουλίου και μίλησε με πολίτες σχετικά με τις διαδηλώσεις, και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ