ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τους 17 έφθασαν οι συλληφθέντες για την επίθεση την Άγκυρα

Τουρκία: Τους 17 έφθασαν οι συλληφθέντες για την επίθεση την Άγκυρα
Chris McGrath/Getty Images/Ideal Images

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε συνολικά 17 υπόπτους για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο,που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Άγκυρας στοιχίζοντας τη ζωή σε 28 ανθρώπους, και έχει «σχεδόν» ολοκληρώσει την έρευνά της, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Τα πρόσωπα αυτά, οι ταυτότητες των οποίων δεν έχουν αποκαλυφθεί, συνελήφθησαν σε επτά επαρχίες της χώρας και οι δυνάμες της τάξης εξακολουθούν να καταζητούν έναν ύποπτο, διευκρίνισε ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Άγκυρας Χαρούν Κονταλάκ, τον οποίο επικαλείται το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε χθες 14 από τις συλλήψεις αυτές.

«Ήδη η έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι κρατικοί αξιωματούχοι θα κάνουν σύντομα τις απαραίτητες ανακοινώσεις», δήλωσε ο Κονταλάκ.

Χθες, λιγότερο από 24 ώρες μτά την επίθεση, ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν υποστηρίξει πως η επίθεση σχεδιάστηκε από τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και από την πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των κούρδων μαχητών της Συρίας.

«Η επίθεση έχει άμεση σχέση με τις YPG», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους.

Ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ένοπλο σκέλος του οποίου είναι οι YPG, ο Σάλεχ Μούσλιμ, και ένας αξιωματούχος του PKK, ο Τζεμίλ Μπαγίκ, διέψευσαν τις κατηγορίες αυτές.

Η επίθεση στην Άγκυρα είχε στόχο λεωφορεία που μετέφεραν στρατιωτικούς ακριβώς δίπλα από το γενικό επιτελείο του στρατού και το κοινοβούλιο.

Ο Νταβούτογλου μετέβη σήμερα το πρωί στον τόπο της επίθεσης παρουσία των υπουργών Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και Εσωτερικών Εφκάν Αλά, έγινε γνωστό από φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο πρωθυπουργός απέθεσε στο πεζοδρόμιο κόκκινα γαρύφαλλα.

Ο οδηγός του παγιδευμένου αυτοκινήτου ταυτοποιήθηκε ως ένας 23χρονος Σύρος, ο Σαλίχ Νετσάρ, ο οποίος φέρεται ότι πρόσκειται στις YPG.

Πολλές τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ταυτοποιήθηκε χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά του, καθώς είχε δακτυλοσκοπηθεί όταν έφτασε στην Τουρκία ως πρόσφυγας.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση-Άγκυρα: Σε 14 συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι τουρκικές Αρχές

Επίθεση στην Άγκυρα: Οι τουρκικές Αρχές «δείχνουν» το PKK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ