ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης στο Bloomberg: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado έπαιζε παιχνίδια

Σκουρλέτης στο Bloomberg: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado έπαιζε παιχνίδια
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, προχώρησε σε ανοικτές πωλήσεις (σορτάρισμα) μετοχών της εταιρείας του, πριν από την ανακοίνωση της αναστολής της επένδυσής της στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο αντιπρόεδρος της καναδικής εταιρείας και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold, Εντουάρντο Μούρα, χαρακτήρισε «χωρίς βάση και επιθετικό» τον ισχυρισμό αυτό με e-mail του στο Bloomberg, ενώ η εκπρόσωπος της εταιρείας στο Βανκούβερ μίλησε για «καθαρή ανοησία», απαντώντας εκ μέρους του Διευθύνοντος Συμβούλου.

«Ο Ράιτ είναι Διευθύνων Σύμβουλος, είναι έξυπνος και έμπειρος. Έδωσε συνέντευξη Τύπου, γνωρίζοντας ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας θα κατρακυλούσε», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας:

«Γιατί το έκανε; Κατά τη γνώμη μου, και του το είπα όταν ήταν εδώ, έπαιξε παιχνίδια με την τιμή της μετοχής. ‘Είπατε στους φίλους σας ότι θα πείτε αυτά τα πράγματα στη συνέντευξη Τύπου, ώστε να μπορούσαν να πουλήσουν από πριν και μετά να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές'».

Η μετοχή της Eldorado μειώθηκε 19% στα 3,53 καναδικά δολάρια στις 12 Ιανουαρίου στο Τορόντο - η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008 -, μετά την ανακοίνωση του Ράιτ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Αθήνα ότι η εταιρεία του αναστέλλει τα επενδυτικά σχέδια για τα ελληνικά ορυχεία της, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβερνητική στάση.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σορτάρει τις μετοχές της εταιρείας του», δήλωσε ο υπουργός για τον Ράιτ. «Η αποζημίωσή του συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη μετοχή της εταιρείας και παίζει παιχνίδια με αυτή», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη είναι οι τελευταίες σε έναν πόλεμο λέξεων μεταξύ των δύο πλευρών, που δεν έχουν μπορέσει να συμφωνήσουν για τα σχέδια ανάπτυξης των ορυχείων της Eldorado στην Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg.

O υπουργός, σημειώνει το δημοσίευμα του πρακτορείου, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συναλλαγές (σ.σ.: στη μετοχή της εταιρείας) για να στηρίξει τον ισχυρισμό του. Η μετοχή της Eldorado δεν είναι μία πολύ σορταρισμένη μετοχή, σε σχέση με τις μετοχές άλλων εταιρειών παραγωγής χρυσού, σημειώνει το δημοσίευμα. Την εβδομάδα πριν τις δηλώσεις του Ράιτ στην Αθήνα, οι θέσεις σορτ στην Ελντοράντο αυξήθηκαν στο 1,9% των μετοχών της εταιρείας σε ελεύθερη διασπορά (free float), σύμφωνα με στοιχεία της Markit.

Το ποσοστό αυτό είναι λίγο πάνω από το 1,7% στις 31 Δεκεμβρίου που ήταν χαμηλό 52 εβδομάδων. Συγκριτικά, το ενδιαφέρον για σορτάρισμα στη Barrick Gold αντιστοιχούσε στο 2,2% των μετοχών της διασποράς εκείνη την περίοδο, ενώ της Agnico Eagle Mines ήταν 5,3% και της IAMGOLD 7,6%. Για την Newmont Mining ήταν στο 0,5%, αναφέρει το Bloomberg.

Ο Ράιτ αγόραζε πρόσφατα μετοχές της Eldorado. Συγκεκριμένα, αγόρασε 18.569 μετοχές στην τιμή των 3,83 καναδικών δολαρίων ανά τεμάχιο, στις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το Bloomberg, με το σύνολο των μετοχών του να φτάνει στα 1,17 εκατομμύρια.

Η μετοχή της Eldorado έκλεισε στα 3,94 καναδικά δολάρια χθες στο Τορόντο και η χρηματιστηριακή αξία της ανερχόταν σε 2,82 δισ. καναδικά δολάρια. Η μετοχή της Eldorado κατρακύλησε 39% πέρυσι, περισσότερο από τους 19 ανταγωνιστές της που παρακολουθεί το Bloomberg, λόγω των μπρος - πίσω που είχε με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ορυχείων της στην Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από μία προκαταρκτική εξέταση προέκυπτε ζημιά, μετά από φόρους, 1,2 δισ. δολαρίων έως 1,6 δισ. δολαρίων, «που συνδέεται κυρίως με τα περιουσιακά στοιχεία της στην Ελλάδα».

«Η δέσμευση της Eldorado στην Ελλάδα οδήγησε σε επενδύσεις πάνω από 700 εκατ. δολάρια στη χώρα από το 2012», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Μούρα, προσθέτοντας: «Η αδυναμία του υπουργείου σε πολλά μέτωπα ανάγκασε την εταιρεία να αναθεωρήσει τα επενδυτικά σχέδιά μας, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι στα ελληνικά σχέδιά μας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης προς όφελος όλων των μετόχων».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η Eldorado «εκβιάζει» την κυβέρνηση και την περιβαλλοντική Αρχή στην Ελλάδα για να εγκρίνουν άδειες περαιτέρω ανάπτυξης των ορυχείων «με κλειστά μάτια», διακινδυνεύοντας διαφορετικά την αναστολή της επένδυσης και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων στα ορυχεία. «Είναι αποικιοκράτες, όχι επενδυτές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Η εταιρεία αρνείται ότι παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία, αναφέροντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας για περιβαλλοντικά και διοικητικά θέματα, έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένα την αρτιότητα των αδειών μας, περιλαμβανομένων πέντε αποφάσεων από το 2014 που ακυρώνουν διάφορες αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας και περιβάλλοντος», δήλωσε ο κ. Μούρα.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε για συγκεκριμένες πλευρές της υπόθεσης, δεν αποφάσισε για το αν είναι καλή ή κακή επένδυση». Η Eldorado, είπε ο υπουργός, υπέβαλε αιτήσεις για χορήγηση αδειών περαιτέρω ανάπτυξης των ορυχείων της στη Βόρεια Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Οι Αρχές πρέπει, με βάση τον νόμο, να απαντήσουν εντός τριών μηνών και θα το κάνουν έως το τέλος Μαρτίου, είπε ο υπουργός.

Εάν η εταιρεία συμμορφώνεται με τις περιβαλλοντικές και προγραμματικές δεσμεύσεις της, τότε η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει το σχέδιο που έχει εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς υπάρχει «συνέχεια στις αποφάσεις του κράτους», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι η εταιρεία πιθανόν να θέλει να σταματήσει σε κάθε περίπτωση την επένδυσή της στην Ελλάδα.

«Η Eldorado πιθανόν να θέλει να σταματήσει την επένδυση στην Ελλάδα και θέλουν απλά να ρίξουν την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:

Να προσληφθούν στην ΕΡΤ όσοι χάσουν τη δουλειά τους στα ΜΜΕ που θα κλείσουν, ζητά ο Αντωνιάδης

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τις Ανεξάρτητες Αρχές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ