ΚΟΣΜΟΣ

Από τη Λέρο είχε περάσει ο συνεργός του μακελάρη του Παρισιού Σαλά Αμπντεσλάμ

Από τη Λέρο είχε περάσει ο συνεργός του μακελάρη του Παρισιού Σαλά Αμπντεσλάμ
REUTERS

Από τη Λέρο είχε περάσει ο Αμίν Τσουκρί, συνεργός του μέχρι χθες Νο 1 καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλά Αμπντεσλάμ, οι οποίοι συνελήφθησαν την Παρασκευή σε συντονισμένη επιχείρηση των αρχών στη συνοικία Μόλενμπεκ στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει η γαλλική ιστοσελίδα lexpress.fr, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις αρχές που διεξάγουν την έρευνα, ο Αμίν Τσουκρί, ψευδώνυμο για το Μονιρ Αχμετ Αλαάζ, συνεργός του Σαλά Αμπντεσλάμ, εισήλθε στην Ευρώπη από το νησί της Λέρου στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη.

Και άλλοι τρομοκράτες του μακελειού της 13ης Νοεμβρίου στο Μπατακλάν, μεταξύ των οποίων ο Αμπντελαμίντ Αμπαούντ, έχουν περάσει επίσης από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τη Λέρο, όπως είχε μεταδώσει το CNN Greece.

Σύμφωνα με το CNN, ο Αμπαούντ, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια επιχείρησης της γαλλικής αστυνομίας στο Σεν Ντενί, πιστεύεται ότι πέρασε από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου χρησιμοποιώντας συριακό διαβατήριο προκειμένου να λογιστεί ως πρόσφυγας. Ο Αμπαούντ εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα που δίνεται στους πρόσφυγες να ταξιδέψουν μέσω της Λέρου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Νοέμβρη, οι ελληνικές αρχές διερευνούσαν εάν μετά την άφιξη του τζιχαντιστή στον Πειραιά υπήρξαν επαφές στην Αθήνα, πριν περάσει τα σύνορα με την Σερβία στις 7 Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πέρασμα του τζιχαντιστή από την Ελλάδα έχουν επιβεβαιώσει και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει το CNN Greece τον περασμένο Νοέμβρη, ο τζιχαντιστής που οργάνωσε το σχέδιο των πολλαπλών επιθέσεων στο Παρίσι είναι πολύ πιθανόν να βρισκόταν στην Αθήνα στις αρχές του περασμένου χρόνου ή λίγο νωρίτερα.

Οι Σαλά Αμπντεσλάμ και ο Αμίν Τσουκρί, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο των Βρυξελλών σήμερα το πρωί, αφού χθες το βράδυ τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες μετά από τραυματισμό τους κατά την σύλληψή τους, από αστυνομικά πυρά.

"Οι δύο τρομοκράτες έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο Saint-Pierre", έγραψε ο Yvan Mayeur, δήμαρχος των Βρυξελλών, στο Twitter, χωρίς ωστόσο να αναφέρει που έχουν μεταφερθεί.

Πάντως και οι δύο τρομοκράτες αναμένεται να ανακριθούν πριν την λήψη απόφασης σχετικά με το αίτημα έκδοσής του από τις γαλλικές αρχές. Συνολικά πέντε άτομα, οι δύο τρομοκράτες και τρία μέλη της οικογένειας που τους παρείχαν καταφύγιο, συνελήφθησαν χθες Παρασκευή στην συνοικία Μόλενμπεκ, στις Βρυξέλλες.

“Ο Σαλά Αμπντεσλάμ θα απαντήσει για τις πράξεις του ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την Daech στην Ευρώπη”, ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερναρ Καζενεβ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ