ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλύψεις Wikileaks: Έριδες για την προέλευση του εγγράφου προκαλεί το όνομα της Βελκουλέσκου

Αποκαλύψεις Wikileaks: Έριδες για την προέλευση του εγγράφου προκαλεί το όνομα της Βελκουλέσκου

Με την αποκωδικοποίηση των όσων περιλαμβάνονται στο έγγραφο με τον αποκαλυπτικό διάλογο του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν και της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου που διέρρευσε στο Wikileaks έχουν καταπιαστεί τις τελευταίες ώρες ελληνικά και ξένα ΜΜΕ με στόχο να εντοπίσουν την προέλευση του.

Αν και το έγγραφο τιτλοφορείται «κείμενο απομαγνητοφώνησης μιας εσωτερικής συνεδρίασης του ΔΝΤ» (Transcript of an Audio Recording of an internal IMF meeting) , κάτι που παραπέμπει ευθέως στο Ταμείο ως πηγή «προέλευσης – υποκλοπής» του κειμένου, ωστόσο κατά κάποιους, το κείμενο έχει σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η συνομιλία να έχει υποκλαπεί.

Η σημαντικότερη εξ αυτών σχετίζεται με τον τρόπο που γράφεται στο κείμενο του Wikileaks το όνομα της Ντέλια Βελκουλέσκου στα αγγλικά. Αντί για DELIA VELCULESCU που είναι η κανονική γραπτή αναφορά του επιθέτους της, αναφέρεται ως DELIA VELKOULESKOU. Δεδομένου ότι ο κάθε υπάλληλος του ΔΝΤ και ειδικά αυτός που θα ήταν επιφορτισμένος να απομαγνητοφωνήσει το κείμενο θα γνώριζε το πώς γράφεται το επίθετο της Ρουμάνας αξιωματούχου του ΔΝΤ, αυτό είναι μια ένδειξη πως το κείμενο δεν είναι προέλευσης Ταμείου.

Αλλά και ο τρόπος περιγραφής της ιδιότητας της Βελκουλέσκου δεν είναι ο τυποποιημένος που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ. Το Ταμείο αναφέρει στα κείμενα του «Delia Velculescu, IMF Mission Chief for Greece», ενώ το κείμενο της απομαγνητοφώνησης αναφέρει: «Delia Velkouleskou, Ηead of IMF Representative Mission to Greece» κάτι που παραπέμπει στον τρόπο που επικαλούνται την ιδιότητα της οι αγγλόφωνες υπηρεσίες ελληνικών ΜΜΕ, μεταφράζοντάς την από τα ελληνικά στα αγγλικά.

Εκ των υστέρων το Wikileaks υποστήριξε στο twitter πως η απομαγνητοφώνηση έχει γίνει από αυτό και πως χρησιμοποίησε ονόματα και ιδιότητες σύμφωνα με τις αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ. Αυτό σημαίνει πως η ιστοσελίδα αποκαλύψεων έχει στην κατοχή της το πρωτότυπο ηχητικό υλικό.

Το από ποιον έχουν υποκλαπεί οι σχετικοί διάλογοι - εάν είναι αληθείς- είναι ένα μέρος της υπόθεσης που θα απασχολήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ