ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι αεροπορικές πτήσεις ενισχύουν τον χειμερινό τουρισμό

Οι αεροπορικές πτήσεις ενισχύουν τον χειμερινό τουρισμό
Eurokinissi

Ένα από τα βασικά ζητούμενα προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να επιμηκύνει την τουριστική σεζόν και να ενισχύσει τον χειμερινό τουρισμό είναι να υπάρχει και η δυνατότητα πρόσβασης από το εξωτερικό. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών να υπάρχουν διαθέσιμες απευθείας αεροπορικές πτήσεις από όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της Ευρώπης.

Όσον αφορά το 2022, το δείγμα για τις τελευταίες εβδομάδες του έτους είναι αρκετά ενθαρρυντικό καθώς η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχτεί έναν αριθμό αεροπορικών πτήσεων που θα κινείται σε επίπεδα ίδια ή και υψηλότερα από το 2019, μία χρονιά που είχε επιδόσεις ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) και αν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές επιδόσεις του φθινοπώρου, η Ελλάδα θα έχει πετύχει να επιμηκύνει σε μεγάλο βαθμό την τουριστική σεζόν που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol για την πτητική δραστηριότητα στην Ελλάδα για τις τελευταίες 6 εβδομάδες της χρονιάς η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που θα υποδεχτούν τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων σε σχέση με το 2019.

Ενδεικτικός της άκαμπτης πτητικής δραστηριότητας είναι και ο ημερήσιος αριθμός των πτήσεων, ο οποίος κυμαίνεται σταθερά και τις έξι αυτές εβδομάδες μεταξύ 1000 - 1500 πτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο μέσος ημερήσιος αριθμός πτήσεων την εβδομάδα 21 - 27 Νοεμβρίου φτάνει τις 444 πτήσεις και κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα (440-442 ημερήσιες πτήσεις κατά μέσο όρο) για τις επόμενες δύο εβδομάδες (28 Νοεμβρίου - 11 Δεκεμβρίου). Από τις 12 Δεκεμβρίου έως και το τέλος του έτους κινείται σε υψηλότερα επίπεδα (459, 448 και 449 ημερήσιες πτήσεις κατά μέσο όρο). Αντίστοιχα και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ο μέσος ημερήσιος αριθμός πτήσεων ανέρχεται την εβδομάδα 21-27 Νοεμβρίου σε 99 πτήσεις, κινούμενος στα ίδια ή και σε υψηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους (102 ημερήσιες πτήσεις κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα του χρόνου).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες βλέπουν ότι το τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα συνεχίζεται και με την έναρξη της χειμερινής σεζόν και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο. Άλλωστε, η Ελλάδα διαθέτει προορισμούς που μπορούν να προσελκύσουν ένα διαφορετικό κοινό που αρέσκεται να κάνει τουρισμό εκτός της κλασικής καλοκαιρινής περιόδου και αναζητά διαφορετικές εμπειρίες ή ακόμη και σύντομες αποδράσεις. Βέβαια, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν απευθείας αεροπορικές πτήσεις που θα κάνουν εφικτή μία ολιγοήμερη απόδραση από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη προς την Ελλάδα.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον Χειμερινό Τουρισμό 2022-’23 εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ