ΚΟΣΜΟΣ

Η Τεχεράνη καταδικάζει την «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση» στο Ορλάντο των ΗΠΑ

Η Τεχεράνη καταδικάζει την «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση» στο Ορλάντο των ΗΠΑ
Συγκεντρωμένοι έξω από το εμβληματικό γκέι μπαρ Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη ανάβουν κεριά, αποθέτουν λουλούδια και θρηνούν για τα όσα τραγικά συνέβησαν την προηγούμενη ημέρα στο Ορλάντο Spencer Platt/Getty Images

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα την τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ της LGBT κοινότητας στο Ορλάντο, κάνοντας λόγο για «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση» και «μάστιγα».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καταδικάζει το θάνατο πολιτών από την τρομοκρατίατην αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση του Ορλάντο και καλεί για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπερί Ανσαρί (Hossein Jaberi Ansari), όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

O Ιρανός αξιωματούχος έκανε λόγο για «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», εκφράζοντας την αποφασίστικότητα της Τεχεράνης να «ματαιώσει την απειλή της τρομοκρατίας».

Μπορεί σε ανώτατο επίπεδο η Ουάσιγκτον να μην συνδέει ευθέως το μακελειό στη Φλόριντα με το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία, όμως από την παραπάνω τοποθέτηση η Τεχεράνη –χωρίς επίσης να κατονομάζει– αφήνει να εννοηθεί ότι θεωρεί υπαίτιους τους σουνίτες τζιχαντιστές.

Σαράντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πενήντα τρεις τραυματίστηκαν την Κυριακή όταν ένας 29χρονος Αμερικανός αφγανικής καταγωγής άνοιξε πυρ μέσα στο κλαμπ Pulse. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ο δράστης Ομάρ Σεντίκ Ματίν (Omar Seddique Mateen) είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία την ώρα της επίθεσης για να δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Στο Ιράν, η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται δια νόμου και τιμωρείται επί ποινή θανάτου. Όπως φαίνεται, σε επίπεδο διεθνών σχέσεων το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από την ομοφυλοφιλία για το ιρανικό κατεστημένο.

Στις 16 Ιανουαρίου, η διεθνής κοινότητα ήρε τις κυρώσεις προς το Ιράν, μετά από τη συμφωνία της 14ης Ιουλίου 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η άρση του διεθνούς εμπάργκο αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην πετρελαϊκή αγορά, ενώ η απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων της σιιτικής χώρας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ανοίγματα στην ιρανική οικονομία, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η εξέλιξη αυτή μπορεί να ενεργοποιήσει πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Orlando candles 2016 06 13T191109Z 1819096388 S1AETJSJWNAA RTRMADP 3 FLORIDA SHOOTING UK VIGIL

Περιοίκοι και περαστικοί στο Σόχο του Λονδίνου ανάβουν κεριά στην αγρυπνία για τη μνήμη των θυμάτων του Ορλάντο. Είναι Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Dylan Martinez

ΔΗΜΟΦΙΛΗ