ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με έμφαση στην τεχνολογία και τον τουρισμό συνεχίζεται το ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα

Με έμφαση στην τεχνολογία και τον τουρισμό συνεχίζεται το ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα
Eurokinissi

Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας στο εξωτερικό επιζητεί ο Αλέξης Τσίπρας που συνεχίζει το ταξίδι του στην Κίνα με κύριο ζητούμενο την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός, που θα καταθέσει αύριο το πρωί στεφάνι στην ιστορική πλατεία της Τιεν α Μεν, επισκέφθηκε μαζί με μέλη της κυβέρνησης το Σινικό Τείχος θέλοντας μεταξύ άλλων να στείλει μήνυμα πως με υπομονή και επιμονή μπορεί κάποιος να φθάσει στην κορυφή.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να απογειώσει τις σχέσεις της με την Κίνα και να προκαλέσει την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Μιλώντας στην κινεζική τηλεόραση άλλωστε είπε για την κρίση στην Ελλάδα ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας» για να σχολιάσει ότι ο ελληνικός λαός έδειξε «αντοχή και υπομονή». Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για την μείωση του δημοσίου χρέους που αποτελεί προϋπόθεση για να κερδηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα έχει δυνατότητες να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Cosco και μάλιστα εμφανίζεται να πιστεύει ότι η εμπλοκή που δημιουργήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με την συμφωνία δεν έχει σκιάσει καθόλου τις προοπτικές συνεργασίας με τον κινεζικό κολοσσό.

Με έμφαση στην τεχνολογία

Επιπλέον, πιστεύει ότι οι ελληνοκινεζικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω με έμφαση στην τεχνολογία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως εάν η Ελλάδα προσελκύσει έστω το 1% των Κινέζων τουριστών που βγαίνουν στο εξωτερικό αυτό θα θεωρείται μεγάλη επιτυχία. Για τον λόγο αυτό συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο της Γουάντα, μιας κορυφαίας σε οικονομικά μεγέθη κινεζικής εταιρίας, τον Γουάνγκ Τζιαν Λιν που δραστηριοποιείται κυρίως σε τρεις τομείς: Στα εμπορικά ακίνητα, τον πολιτισμό και την χρηματοδότηση. Το ενεργητικό της για το 2015 ήταν 85,65 δις ευρώ και τα έσοδα της ανήλθαν σε 39 δις. Η Γουάντα είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική επιχείρηση στην Κίνα και συγχρόνως η μεγαλύτερη εταιρεία κινηματογράφησης παγκοσμίως για αυτό και εξετάστηκε η πιθανότητα να δημιουργηθεί κινηματογραφικό στούντιο στην Αθήνα που θα προωθήσει μεγάλες παραγωγές.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ενδιαφέρον για τον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφτηκε την έδρα της εταιρίας Huawei όπου με τους επικεφαλής της συζήτησαν για την προοπτική δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου στο Θριάσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ