ΚΟΣΜΟΣ

Η πλατεία Ταξίμ ήταν ο αρχικός στόχος του δράστη στο Reina

Η πλατεία Ταξίμ ήταν ο αρχικός στόχος του δράστη στο Reina
Umit Bektas / Reuters

Η πλατεία Ταξίμ ήταν ο αρχικός στόχος του δράστη, ο οποίος τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς εισέβαλε στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης και σκόρπισε τον θάνατο. Ωστόσο, όπως είπε στην αστυνομία, αναγκάστηκε να αλλάξει στόχο την τελευταία στιγμή εξαιτίας των αυστηρών μέτρων ασφαλείας. Επιπλέον, είπε πως έδρασε βάσει διαταγών που έλαβε από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ο ένοπλος, το όνομα του οποίου είναι Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, είχε αρχικά πάρει εντολή να επιτεθεί στην περιοχή γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ και οι οδηγίες του ήρθαν από την Ράκα, το συριακό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, είπε στην κατάθεσή του στην αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Πήγα στο Ταξίμ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όμως τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά. Δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιήσω την επίθεση», δήλωσε ο Ουζμπέκος, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Μου δόθηκαν οδηγίες να ψάξω για έναν νέο στόχο στην περιοχή. Γύρισα την ακτή γύρω στις 10 μ.μ. με ένα ταξί», είπε αναφερόμενος στην ακτή του Βοσπόρου όπου βρίσκεται το νυκτερινό κέντρο Ρέινα.

«Το Ρέινα έμοιαζε κατάλληλο για την επίθεση. Δεν φαινόταν να υπάρχουν πολλά μέτρα ασφαλείας».

Η Hurriyet δεν αναφέρει πώς περιήλθε στην κατοχή της η κατάθεση του Μασαρίποφ στην αστυνομία, ενώ το πρακτορείο Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ