ΚΟΣΜΟΣ

Διαβόητος τζιχαντιστής ο ιθύνων νους της σφαγής στο Παρίσι

Διαβόητος τζιχαντιστής ο ιθύνων νους της σφαγής στο Παρίσι
Ο Βέλγος τζιχαντιστής Αμντελχαμίντ Αμπαούντ Twitter

Ο Βέλγος τζιχαντιστής Αμντελχαμίντ Αμπαούντ κατονομάζεται από βελγικά και γαλλικά ΜΜΕ ως ο εγκέφαλος της σφαγής του Μπατακλάν.

Επίσης θεωρείται ως ιθύνων νους των αποτυχημένων επιθέσεων στο Verviers του Βελγίου τον περασμένο Ιανουάριο και χρηματόδοτης τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα.Οπως και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011.

Ταύτιση δακτυλικών αποτυπωμάτων με τον άνθρωπο που πέρασε από Ελλάδα

Ταυτοχρόνως αποκαλύπτεται ότι ο Αμπαούντ είχε στενή σχέση με ένα από τους τρομοκράτες του Παρισιού, τον Μπραχίμ Αμπντεσλάμ.

Κοινό παρελθόν στο Μολενμπέκ

Ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ και ο Αμντελχαμίντ Αμπαούντ γνωρίστηκαν στο προάστιο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, που θεωρείται προπύργιο των τζιχανιστών στο Βέλγιο και στο οποίο επέδραμαν από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατίας στο Παρίσι, οι βελγικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Αμπαούντ έχει εμφανιστεί σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους. Σε ένα από αυτά φαίνεται να επιχαίρει για μια μεγάλη κτηνωδία που μόλις είχαν διαπράξει οι τζιχαντιστές.

Έχει καταδικαστεί ερήμην από βελγικό δικαστήριο σε φυλάκιση 20 ετών ενώ φέρεται να έχει στρατολογήσει και τον μόλις 13 ετών αδελφό του, Γιουνές, παίρνοντας τον μαζί στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας.

Μάλιστα, μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν στο 13χρονο παιδί ως «ο πιο νέος σε ηλικία τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ