ΣΠΟΡ

Ο Ιταλός τεχνικός και ο χαρισματικός σκόρερ Βάρντι οδήγησαν την Λέστερ στην κορυφή της Αγγλίας

Ο Ιταλός τεχνικός και ο χαρισματικός σκόρερ Βάρντι οδήγησαν την Λέστερ στην κορυφή της Αγγλίας
Reuters/Craig Brough Action Images

Στο πιο παράξενο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών στην Αγγλία η Λέστερ οδηγεί την κούρσα, χάρις στα γκολ του Τζέιμι Βάρντι και το κοουτσάρισμα του Κλαούντιο Ρανιέρι.

12 μήνες νωρίτερα η Λέστερ ήταν στην ουρά της βαθμολογίας και πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό. Έσωσαν την παρτίδα στο φινάλε της σεζόν με 7 νίκες σε 9 ματς τερματίζοντας στην 14η θέση. Λίγες ημέρες αργότερα ο προπονητής Νάιτζελ Πίρσον απολύθηκε, έχοντας εμπλοκή σε σεξουαλικό σκάνδαλο τριών παικτών της β ομάδας. Ο Ταϋλανδός δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης, Βικάι Σριβαντχαναπράμπχα, προσλαμβάνει έναν προπονητή, που έχει πρόσφατα απολυθεί με την στάμπα του «αποτυχημένου»: τον Κλαούντιο Ρανιέρι.

Ο «άσχετος Ιταλός»

Ο άνθρωπος που στην Ελλάδα βγάλαμε άσχετο και μετρ των αποζημιώσεων, καταφέρνει μέσα σε λιγότερο από μισό χρόνο να παρουσιάσει μια ομάδα πολεμιστών στο γήπεδο. Με παίκτες ρολίστες. Κάσπερ Σμάιχελ, Φουκς, Χουτ, Μαρέζ, Ουλόα, Βάρντι. Το ξεκίνημα της Λέστερ είναι εντυπωσιακό. Κάτι όμως που συμβαίνει και άλλες σεζόν στην Αγγλία, τις πρώτες 2-3 αγωνιστικές, με «μικρές ομάδες». Οι «αλεπούδες» όμως, που δεν έχουν κερδίσει παρά 3 Λιγκ Καπ (το τελευταίο το 2000) στη ιστορία τους, αποδεικνύονται πολύ πονηρές και ικανές. Είναι συνεχώς στην 4άδα και μυστικό τους σύμφωνα με τον Ρανιέρι, το ομαδικό πνεύμα: «αυτό που τους διακρίνει είναι η προθυμία τους στο γήπεδο να παλεύει ο ένας για τον άλλον»

Η κορυφή της Premier

Ο πρώτος στόχος που έθεσε ο Ρανιέρι για την ομάδα ήταν να καταφέρει να κρατήσει το «μηδέν» στην άμυνα. Χαριτολογώντας έλεγε τον Σεπτέμβριο, ότι θα τους κεράσει πίτσα αν το πετύχουν. Στις 24 Οκτωβρίου, μετά από 10 αγώνες θα το πετύχουν κερδίζοντας 1-0 την Κρίσταλ Πάλας. Πίτσα με πεπερόνι και 12 σαμπάνιες μοιράζονται στους ποδοσφαιριστές.

Οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ ήταν εκείνες, που βρέθηκαν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα από την αρχή της σεζόν. Μέχρι την περασμένη Κυριακή. Η Λέστερ κερδίζει 3-0 στο Σεντ Τζέιμς Παρκ τη Νιούκασλ και εκμεταλλεύεται τις ήττες της Μάντσεστερ Σίτυ και της Άρσεναλ. Οι «αλεπούδες» πιάνουν κορυφή και φρενίτιδα επικρατεί στις τάξεις των οπαδών της.

«Χρυσός σκόρερ» από το «πουθενά»

Το όνομα Τζέιμι Βάρντι δεν έλεγε στους φιλάθλους σχεδόν τίποτε πριν λίγους μήνες. Μεγαλωμένος δίπλα στο Χίλσμπορο, τραβιόταν στις μικρές κατηγορίες ψάχνοντας την τύχη του. Η Σέφιλντ δεν τον κράτησε στην ομάδα και ξεκίνησε την καριέρα του στην Στόκμπριτζ. Εκεί όπου δεν μπορούσε να παίξει σε εκτός έδρας αγώνες, αφού έπρεπε να δίνει το παρόν στο Αστυνομικό Τμήμα, μετά από καταδίκη του για επεισόδια έξω από μπαρ, όπου πήγε να προστατεύσει την παρέα του. Ακόμη και σε εντός έδρας ματς, χρειάστηκε κάποιες φορές να τον περιμένουν οι γονείς του να βγει στο 75 για να πάει με την στολή στο τμήμα και να μην παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Τα γκολ όμως έμπαιναν το ένα μετά το άλλο, και στην Χάλιφαξ και στην Φλίτγουντ, μέχρι το 2012. Ο μισθός του όχι κάτι σημαντικό, περίπου 300 λίρες, αλλά αρκετός για να αφήσει την χειρονακτική εργασία το καλοκαίρι του 2011, που του έδινε έξτρα χρήματα. Ήθελε να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο. Ακόμη και όταν η Λέστερ τον απόκτησε το 2012, δεν περίμενε κανείς ότι 3 χρόνια μετά, στα 28 του, θα ήταν ο πιο περιζήτητος στράικερ στο Νησί και διεθνής με την Αγγλία.

Το «ρεκόρ» του Φαν Νιστελρόι

Κόντρα στη Νιούκασλ σκοράρει για 10ο συνεχόμενο ματς και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ολλανδού επιθετικού στην Premier, με την φανέλλα της Γιουνάιτεντ (8 ματς στο φινάλε της σεζόν 2002-03 και άλλα δύο στο ξεκίνημα της περιόδου 2003-04)

LISTEN: Jamie Vardy equals Ruud Van Nistelrooy's Premier League record today, here's how we called it on Foxes Player HD http://bit.ly/1OYvJNz #NewLei

Posted by Leicester City Football Club on Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015


Ο Φαν Νιστελρόι του ευχήθηκε καλή επιτυχία πριν το ματς της Κυριακής. Η πρόκληση είναι τώρα να σκοράρει το Σάββατο και κόντρα στην Γιουνάιτεντ παίρνοντας το ρεκόρ και κυνηγώντας το απίθανο σερί των 12 αγώνων με γκολ, του Τζίμι Νταν της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ από το 1932!

https://www.instagram.com/p/p

Ο ίδιος ευχαρίστησε φιλάθλους και οπαδούς για την στήριξη στο πρόσωπο του, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, λέγοντας χαρακτηριστικά, «ότι τσιμπιέται για να δει αν είναι αλήθεια».

Πέρυσι έβαλε μόλις 5 γκολ, εφέτος όμως ήδη έχει φτάσει τα 13. Οι πόρτες της εθνικής Αγγλίας άνοιξαν για τον Βάρντι, που ζει το δικό του παραμύθι. «Σειρήνες» ακούγονται από παντού, ακόμη και από την Ρεάλ Μαδρίτης, που τον θέλει για να αντικαταστήσει τον Μπενζεμά. Ο ίδιος παραμένει ταπεινός και μιλά για το όνειρο της κατάκτησης του πρωταθλήματος: «Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε, έτσι παίζουμε. Θα παλεύουμε ο ένας για τον άλλον μέχρι το τέλος και θα δούμε».

Όσο για τον Ρανιέρι, δεν κάνει κανένα σχόλιο. Οι πληροφορίες ότι έστειλε μια τούρτα πρόσφατα στην ΕΠΟ και τα μέλη του ΔΣ, που τον απέλυσαν, ελέγχονται...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ