ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Πότε θα έχουμε το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εκλογές 2019: Πότε θα έχουμε το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η μεγαλύτερη ταχύτητα στην συγκέντρωση και δημοσιοποίηση των δεδομένων αλλά και η διευκόλυνση των δικαστικών αντιπροσώπων είναι οι βασικοί στόχοι των νέων τεχνολογικών καινοτομιών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Όπως αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών και της SingularLogic, η εκτίμηση είναι ότι περίπου στις 9.30 μ.μ. με 10 μ.μ. θα μπορέσει να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση των δικαστικών αντιπροσώπων στη χρήση των νέων συστημάτων.

Από την πλευρά του, υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς όπως επισήμανε, για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της χώρας θα διεξαχθούν τέσσερις εκλογές ταυτόχρονα – Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. «Πρώτο και κύριο μέλημα, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι η διευκόλυνση των πολιτών και των ανθρώπων που θα τρέξουν τις εκλογές. Γι’ αυτό το σκοπό έχουν ληφθεί μία σειρά μέτρων και εισάγονται στοχευμένες καινοτομίες, που καθιστούν τη διαδικασία πιο απλή και γρήγορη, θωρακίζουν περισσότερο τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των εκλογών και επιτρέπουν να υπάρξει πιο γρήγορα μια ασφαλής πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος».

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι το σπάσιμο, στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων, της εκλογικής διαδικασίας σε δύο διακριτά εκλογικά κέντρα (Α και Β), ώστε αφενός να απλοποιηθεί η διαδικασία για τους εκλογείς και αφετέρου να μειωθούν οι απαιτήσεις για τους δικαστικούς αντιπρόσωπους, καθώς ο καθένας θα καταμετρά μόνο δύο κάλπες, αντί για τέσσερις. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αναγνωρίζοντας τις απαιτητικές συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, το ΥΠΕΣ προχώρησε σε:

  • Αύξηση των αμοιβών τους κατά 30%
  • Διευκόλυνση της μετακίνησής τους με δωρεάν μεταφορά, για πρώτη φορά, από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τους ίδιους και τα αυτοκίνητά τους και με ειδικό μειωμένο ναύλο για τα αεροπορικά τους εισιτήρια
  • Δυνατότητα λήψης, πριν τις εκλογές από το διαδίκτυο, ενός ειδικά διαμορφωμένου πρότυπου (pdf αρχείου), με τους υποψήφιους, για την επικόλληση τους στα εκλογικά βιβλία, μειώνοντας έτσι δραστικά το φόρτο εργασίας.

Τις τεχνολογικές καινοτομίες παρουσίασε από την πλευρά της SingularLogic ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Γιάννης Θεοδωρόπουλος. Οι καινοτομίες περιλαμβάνουν κατ’ αρχήν την ανασχεδιασμένη διαδικτυακή πύλη eklοges.ypes.gr που προσφέρει αισθητά αναβαθμισμένη εμπειρία στον τελικό χρήστη ανεξαρτήτως συσκευής (mobile, tablet, work-station). Είναι πλήρως διαδραστική προσφέροντας διευρυμένες πληροφορίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο επικράτειας και συνδυασμών. Η νέα, «φρέσκια» υλοποίηση τόσο σε επίπεδο αλληλεπίδρασης όσο και σε επίπεδο εμπειρίας χρήστη βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής, ενσωματώνοντας παράλληλα όλους τους απαραίτητους σύγχρονους μηχανισμούς ασφαλείας.

To νέο Σύστημα Μετάδοσης Αποτελεσμάτων (SRT) περιλαμβάνει τη χρήση 12.000 tablets με εξειδικευμένη εφαρμογή από το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς επίσης και από ένα σημαντικό τμήμα δικαστικών αντιπροσώπων της υπόλοιπης επικράτειας. Η νέα διαδικασία μετάδοσης των αποτελεσμάτων μέσω tablet, έχει τη δυνατότητα κάλυψης πολλαπλών εκλογών (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές ) όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των συνδυασμών αλλά και υπέρ των υποψηφίων. Επιπρόσθετα, από το σύστημα μετάδοσης θα αξιοποιηθούν και 4.700 κινητά, τα οποία θα αποσταλούν σε επιλεγμένα τμήματα όλης της επικράτειας εκτός της Περιφέρειας Αττικής.

Το Σύστημα on line καταχώρισης σταυρών Υποψηφίων των Ευρωεκλογών, είναι ένα ολοκληρωμένο κεντρικό σύστημα, που θα χρησιμοποιηθεί από το σύνολο των Ππεριφερειών εκτός της Περιφέρειας Αττικής και θα επιτρέψει την έγκαιρη καταχώριση των σταυρών και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας σταυροδοσίας των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Το Σύστημα Υποστήριξης των διαδικασιών των Πρωτοδικείων το οποίο λειτούργησε το 2010 ως ένας βοηθητικός μηχανισμός για συγκεκριμένα Πρωτοδικεία. Σε αυτές τις εκλογές αυτό το σύστημα θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την υποστήριξη των εκλογικών διαδικασιών από το σύνολο των Πρωτοδικείων της χώρας. Μέσω αυτού τα Πρωτοδικεία έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να αναρτήσουν έγκαιρα τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών. Σε αυτές τις εκλογές το σύστημα έχει πλήρως αναβαθμιστεί και περιλαμβάνει και νέες λειτουργικές δυνατότητες που αφορούν την ανακήρυξη των υποψηφίων, τις διαδικασίες εφόρου, την παρακολούθηση των δικαστικών αντιπροσώπων, την υποστήριξη των κληρώσεων των εφορευτικών επιτροπών και τη διαχείριση των αμοιβών των δικαστικών αντιπροσώπων.

Το Υποσύστημα δημιουργίας προτύπων πρακτικών Νο 2 για χρήση από Δικαστικούς Αντιπροσώπους που σχεδίασε και υλοποίησε η SingularLogic δίνει τη δυνατότητα στους δικαστικούς αντιπροσώπους να μπορούν διαδικτυακά να κατεβάσουν και να εκτυπώσουν τα πρακτικά Νο2 (συμπληρώνονται από τους ίδιους χειρόγραφα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαλογής των ψηφοδελτίων), προ-συμπληρωμένα με τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους για κάθε εκλογική διαδικασία προσφέροντάς τους πολύτιμη βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ